Вижте още подробности за изпитанията на лекарство, завършили с трагедия във Франция

6003
Вижте още подробности за изпитанията на лекарство, завършили с трагедия във Франция
Снимка: Thinkstock

Появяват се все повече подробности за трагедията във френския град Рен, където клинични изпитания на нов препарат завършиха с реанимация, кома и дори смърт за доброволците.

Френският сайт Breizh-info.com публикува информираното съгласие за потенциалните участници в изпитанието, в която се описват целта на изследването и процедурата.

Създадоха лекарство, което лекува грип за един ден

Първото в света лекарство, способно да излекува човека от грип само за един ден, ще пусне фармацевтична японска компания през 2018 годи...

Според документа доброволците трябвало да получат 1900 евро, в замяна трябвало да се съгласят да прекарат две седмици в лабораторията на компанията Biotrial, да пият лекарството десет дни, да преминат медицински изследвания и да предоставят кръвни образци не по-малко от 40 пъти.

На сайта се отбелязва, че документът бил предоставен на човек, който също искал да участва в тестовете, но бил отхвърлен. В изследването били включени непушачи между 18 и 55 години.

Лекарството, произведено от португалската компания Bial, трябвало да помага на пациенти с тревожно разстройство и двигателни нарушения, свързани с Паркинсон, рак, хипертония и други болести.

Изпитанията на препарата трябвало да преминат през три етапа, но всичко приключило още на първия – шестима доброволци били хоспитализирани. Един от тях починал, при четирима се наблюдавали неврологични симптоми с различна степен. Последният нямал симптоми, но също бил взет под наблюдение.

Според невролога Жил Едан от университета на Рен томографията на първия пациент показала дълбоки некротични и хеморагични увреждания.

Лекарство срещу рак ще помага в борбата с деменциите

Препаратът RGFP966, който се използва за лечение на ракови заболявания, оказва положително въздействие върху паметта. Това може да пом...

В момента учените изясняват причината за случилото се. Но информацията е оскъдна, затова дори толкова малък детайл като информираното съгласие вече има своята ценност.

"Френските власти не бяха много бързи и прозрачни в своята реакция", отбелязва Катрин Хил, експерт по клинични изпитания и бивш член на научно-консултативния съвет на националната агенция по безопасност на лекарствените средства и изделията с медицинско предназначение във Франция (ANSM).

Единственото, което съобщила компанията Bial, е, че препаратът се отнася към инхибиторите (потискащи препарати) на ензима FAAH, който разрушава така наречените ендогенни канабиноиди в организма.

Последните молекули активират рецепторите, които реагират по същия начин, както на въздействието на канабиса.

Веществото BIA 10-2474, посочено в състава на лекарството, трябвало да забави разпада на ендогенните канабиноиди.

Руснаци създали лекарство срещу рак на гърдата

Изследователи от биотехнологичната корпорация BIOCAD са стигнали до етап на предклинични изследвания на препарат срещу рак на млечната ...

В резултат мозъкът възприема действието на лекарството (чрез сложна верига) като обезболяващо.

Но що за вещество се крие зад кодовото име BIA 10-2474? Молекулярният биолог Стивън Александър (Stephen Alexander) от университета на Нотингам, който през последните 15 години работи с FAAH, и колегата му се опитали да изяснят състава на лекарството. Но по думите на фармаколога формулировка с названието BIA 10-2474 не е описана в научната литература. "Затова работим на сляпо", отбелязва ученият пред Nature.

За съжаление скриването на молекулярната структура на лекарството във фазата на първите изпитания е разпространена практика във фармацевтичната промишленост. Тази „традиция“ неведнъж е критикувана от изследователите.

Междувременно нито компанията Biotrial, нито Bial не потвърждават автентичността на съобщението на Breizh-info.com. Но има редица детайли, които сочат, че информацията от документа е вярна.

Първо, там е посочено въпросното вещество BIA 10-2474. Освен това в информацията има няколко потенциални терапевтични приложения. Те били споменати в заявлението на министъра на здравеопазването на Франция Марисол Турен. Съвпадат и сроковете – според документа участниците в изпитанието трябвало да останат в лабораторията от 4 до 18 януари. Първата порция вещество трябвало да се даде на доброволците на третия ден от тяхното пребиваване. По думите на министъра приемът на препарата започнал на 7 януари.

Създадоха лекарство срещу глупост

Немски учени от Института за молекулярна генетика към обществото "Макс Планк" са създали революционно лекарство. Препаратът е предназн...

Да добавим, че през 2012 година компанията Pfizer изпитвала друг инхибитор на FAAH в качеството на обезболяващо за пациенти с остеоартрит на коленните стави. Препаратът се провалил в изпитанията на втората фаза, но изследването не установило каквито и да било странични ефекти от използването на препарата.

Учените тънат в догадки относно причината за трагичните последствия в град Рен. Първата фаза на клиничните изпитания обикновено започва с ниски дози на препарата. Възможно е хоспитализираните доброволци да са били първите, при които дозировката да е била увеличена. "Възможно е доброволците да са получили по-голяма доза, отколкото е било предвидено в лекарствената форма“, смята фармакологът Бен Уоли от Университета на Рединг, Великобритания.

Според Стивън Александър такива последствия може да са възникнали и поради друга причина – BIA 10-2474 е удрял „покрай целта“ - с други думи, той е забавял други процеси вместо работата на FAAH. Но без да се знае пълната молекулярна структура на лекарството, е невъзможно това да бъде изяснено.

В същото време френските власти са обявили три разследвания по случая. Компанията Bial обещала всячески да сътрудничи на властите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com