Вирусът Зика може да доведе до смърт на бебето в утробата

5690
Вирусът Зика може да доведе до смърт на бебето в утробата
Снимка: Getty Images/Guliver

Вирусът Зика, който се разпространява в Южна Америка, е способен не само да доведе до микроцефалия на плода и други сериозни отклонения в развитието на мозъка на детето, но и да предизвика още по-сериозни нарушения, водещи до неговата гибел в утробата на майката, се казва в статия, публикувана в сп. PLoS Neglected Tropical Diseases.

"Това откритие ни кара да се притесняваме, че вирусът може да причини прекалено силна вреда на плода, която води до мъртво раждане и други дефекти освен аномалии в развитието на нервната система. Трябва да проведем допълнителни наблюдения и експерименти за потвърждение, че това не е единичен случай и че вирусът Зика наистина може да предизвика оточен синдром и фетален хидропс на плода", казва Алберт Ко от Йейлския университет (САЩ).

Какво представлява вирусът Зика?

Разпространението на вируса Зика стана широко обсъждана тема през последните две седмици не само в Южна Америка и САЩ, но и по цял свят...

Ко и колегите му стигнали до този извод, като изучили мъртво раждане, случило се през януари с бременна бразилка, заразила се с вируса Зика. Този случай заинтересувал учените и те всестранно изследвали историята на нейната бременност и анатомията на загиналото ѝ дете.

Както отбелязват изследователите, бременността протекла нормално до края на първия триместър, след което темповете на растеж на плода започнали рязко да изостават от нормата. Първоначално жената дори не знаела, че е преболедувала треска Зика и не изпитвала никакви симптоми, свързани с тази болест – сърбежи, висока температура или болки в тялото.

Към 30-ата седмица от бременността дефектите в развитието на плода станали очевидни и след две седмици жената се съгласила на изкуствено предизвикване на раждането. Последвалият кръвен анализ на бебето и майката потвърдил, че те са били носители на вируса Зика от тази разновидност, която сега се разпространява из Новия свят.

Аутопсия на плода установила, че той е страдал от цяла редица физиологични дефекти – оточен синдром на белите дробове, черепа и кожата, деформация на крайниците и крайна степен на хидроцефалия, натрупване на течност в черепа, която фактически не оставя място за мозъка. Всички тези проблеми, както смятат учените, са довели до смъртта на плода.

Колумбия е регистрирала над 20 000 случая на зараза със зика

Колумбия обяви днес, че е регистрирала 20 297 лица, заразени с вируса зика, от тях 2116 бременни жени. Заболяването, предавано чрез уха...

Засега изследователите не се наемат да предсказват колко често вирусът Зика предизвиква подобни последствия и изобщо характерно ли е това за заразата с тази болест. По думите им изводи може да се правят, когато се натрупат данни за аналогични случаи, допълва РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com