Вода с лимон - лекар разкри може ли помогне за отслабване

5105
Вода с лимон - лекар разкри може ли помогне за отслабване
Снимка: iStock/Guliver

Най-добрият начин да започнете деня е да изпиете чаша топла негазирана вода. Още по-добре и по-здравословно ще бъде, ако във водата добавите резенчета лимон или лимонов сок. Но какво всъщност се случва с тялото, ако пиете 200 мл вода с лимон всяка сутрин и помага ли това за отслабване? На тези въпроси отговор дава диетологът Марина Сорокина.

Помага ли водата с лимон за отслабване?

“Може да се каже, че напитката има лек “отслабващ” ефект. Тя активира метаболизма и спомага за удължаване на чувството за ситост след хранене”, казва специалистът, но споделя, че единствено нейната консумация не би довела да положителен ефект, ако не е комбинирана с физическа активност и балансирано хранене.

Лекар: Водата с лимон е вредна за хората с тези заболявания

В същото време д-р Марина Сорокина подчертава, че можете да намалите обиколката на талията или бедрата си, дори ако пиете редовно лимонена вода през целия ден. Най-вече ако с нея заместите яденето на още един сандвич с масло или хлебче.

“Хранителната стойност на водата с лимонов сок е ниска: съдържа критично малко протеини, мазнини и въглехидрати. В нея практически няма витамини и минерали. С изключение може би на витамин С. В подкиселената вода го има достатъчно, за да активира имунната система”, казва докторът.

Лимонената вода съдържа и достатъчно полезни антиоксиданти - флавоноиди, които подпомагат подмладяването на клетките и предотвратяват образуването на ранни бръчки по кожата.

Какви други ползи има тази напитка?

Според диетолога водата с лимонов сок всъщност има редица полезни свойства. Включително:

  • Намалява риска от камъни в бъбреците. “До това заключение стигнаха учени от Австрия преди няколко години. Вярно, те също така откриха, че всяка вода, която човек пие, ще има същия ефект. Всъщност именно липсата на вода в диетата създава идеални условия за образуване на камъни в бъбреците”, казва спецалистът.
  • Намалява нивата на кръвната захар. “Има редица надеждни научни доказателства, че пиенето на лимонов сок предотвратява превръщането на нишестето от богати на въглехидрати храни в захар. Макар и в малки количества лимоновият сок се съдържа и в коментираната напитка”, каза още д-р Сорокина.
  • Пречиства тялото от токсини и отпадъци. “Английски учени изразиха това мнение преди няколко години, но все още не са провеждани задълбочени научни експерименти по тази тема”, казва д-р Сорокина.

В заключение експерът споделя, че консумацията на лимонена вода е подходяща с цел разнообразяване на диетата и запълване на запасите си от витамин С.

Не само вода с лимон: 3 напитки, които трябва да пиете преди закуска

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение!

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com