Защо спортът невинаги помага да отслабнем

13611
Защо спортът невинаги помага да отслабнем
Снимка: Thinkstock/Guliver

Биолози са разкрили необичайна и парадоксална причина за това, защо фитнесът и спортът невинаги помагат да се свалят килограми, често губят ефективност и дори водят до натрупване на тегло. Учените са публикували своята статия в сп. Current Biology.

"Заниманията със спорт и зареждането са изключително важни за здравето. Това е първото, което казвам на всеки, който ме пита за изводите от нашата работа. Има стотици примери за това, че упражненията са важни за поддържането на нашето тяло и дух в ред и нашите изводи изобщо не променят това. Това, което установихме, се заключава в това, че следва да обръщаме внимание и на диетата, особено когато става дума за поддържане на тегло или за сваляне на излишните килограми", казва Херман Понцер от градския университет на Ню Йорк.

Стройна фигура без фитнес – ето как!

Ходенето с бърза крачка, оказва се, може да е по-полезно от фитнеса за поддържане на нормално тегло. Това са изяснили учени от Лондонск...

Понцер и колегите му открили парадоксално обяснение на това, защо фитнесът и физическата активност често не помагат в свалянето на килограми и бързо губят своята ефективност, като наблюдавали живота на ловци събирачи от племената на пигмеите хадза в Танзания.

"Хадза имат много активен живот и всеки ден изминават огромни разстояния, като при това се занимават с тежък физически труд. И независимо от това, за наше голямо учудване, открихме, че техният организъм изразходва приблизително толкова енергия дневно, колкото и при хората със заседнал начин на живот в САЩ или Европа. Това откритие беше голяма изненада за нас и стана тази точка, когато се замислих за връзката между физическата активност и разхода на енергия", продължава ученият.

Ръководен от тази идея, биологът събрал група от 300 доброволци, част от които се занимавали със спорт и фитнес, а други имали слабоподвижен или заседнал начин на живот. В продължение на около седмица учените следили нивото на физическата активност и употребяваните калории в опит да изяснят има ли връзка между тях.

Тези наблюдения разкрили любопитен ефект – оказва се, че по-високото ниво на физическа активност не води до повишено ниво на енергоразход в организма. Това означава, че организмът се настройва по заниманията със спорт или фитнес и икономисва ресурси в други системи за захранване на мускулите, без да засяга мастната тъкан и черния дроб, където се запасяват излишните калории.

Квалифицирани инструктори ще пазят младежите от допинг във фитнеса

Да, има „такава ситуация”, поясни спортният министър Красен Кралев в коментар дали е възможно във фитнес зали да вземеш хра...

Засега учените не знаят как конкретно работи този механизъм. Те планират да разкрият причината, като наблюдават измененията в нивото на енергоразход при няколко доброволци, които постепенно ще увеличават и снижават физическа активност в контролирана обстановка.

Според учените съществува някакъв "таван", който ограничава ръста на енергопотребление в организма при нарастване на физическата активност и го превключва в режим на натрупване на енергия, като икономисва от работата на други органи и фокусира енергията върху мускулите.

Този таван, според изследователите, следва да се търси по време на занимания със спорт. С други думи, не следва да се прекалява и да се поставят непосилни натоварвания, които очевидно ще водят до обратния ефект.

 

България е първа по употреба на забранени вещества във фитнес салоните

България е на първо място в Европа по употреба на забранени и вредни вещества при практикуване на спорт в свободното време, основно въ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com