Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо трябва да ядете повече цвекло? Всеки трябва да го знае!

05 март 2024, 08:20 часа

Обичате ли да похапвате червено цвекло? Свикнали ли сте да го добавяте към салатата си? Това е една от добавките, които ще допълнят перфектно вкуса на зимните салати.

Разбира се, червеното цвекло е перфектно допълнение и към витаминозните шейкове и смутита, с които подсилваме имунитета си.

Какво трябва да знаем за червеното цвекло?

Още: Как сокът от цвекло подобрява спортните постижения?

Този зеленчук е изключително богат на полезни вещества и редица елементи като магнезий, калций, желязо, натрий, фосфор, цинк, както и витамини А, В, С и фолиева киселина.

Червения си цвят цвеклото дължи на здравословните съединения, наречени беталеини. Те са отговорни и за неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Всички тези съставки водят до 3 основни здравословни ползи, които ще споделим с вас.

Ето ги:

Още: Защо е добре морковите и червеното цвекло да се ядат сурови

Понижава кръвното

Този зеленчук се препоръчва горещо на хора, които страдат от високо кръвно налягане, тъй като то способства понижаването му.

Съдейства за притока на енергия и сила в тялото

Червеното цвекло се препоръчва най-вече на спортисти и хора, чиято цел е да поддържат добра форма.

Още: Салатата от цвекло, пръв помощник при отслабване!

Подобрява мозъчната дейност

Зеленчукът насърчава мозъчната дейност като увеличава притока на кръв. Консумацията му ще ни помогне да подобрим концентрацията и паметта си.

Предпазва черния дроб

Черният дроб е един от най-важните органи, това всеки го знае. Той се грижи за филтрирането на токсините в тялото. Ако те са твърде много, това може да го натовари. Цвеклото обаче се явява на помощ и съдейства за нормалното функциониране на черния дроб.

Според специалистите човек трябва да консумира до 6 чаши червено цвекло, независимо дали е под формата на сок, добавено към салати, бланширано или друго.

Хората, които се хранят здравословно, задължително трябва да го включват в менюто си.

Статията има само информативна цел. Не замества консултацията с лекар, нито балансирано хранене.

Надяваме се да сме ви били полезни със споделената информация и да сме съумели да отговорим на една не малка част от въпросите, свързани със зеленчука.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес