Защо учените възвърнаха "доброто име" на маслото

4629
Защо учените възвърнаха "доброто име" на маслото
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всеки от нас е чувал или дори усещал аромата и вкуса на разтопеното масло сред останалите продукти в ястието. Но повечето хора го избягват или директно го заместват с  маргарин, защото било вредно за здравето. Представяме ви проучване, което обяснява защо учените върнаха статута на маслото като полезен продукт.

"Маслото не е вредно и не повишава риска от сърдено-съдови заболявания."

Учени открили, че яденето на една супена лъжица масло на ден има малко влияние върху общата смъртност, няма значима връзка с сърдечно-съдови заболявания и инсулти и дори може да имат малък ефект за намаляване на риска от диабет.

"Здравословни изследвания" - едно от най-големите проучвания, които се извършват за последиците върху здравето от маслото – призовава за край на „демонизирането“ на млечните продукти и наситените мазнини. От това следват, доклади към Американското правителство за преосмисляне на мнението си относно ограничаването на приема на наситени мазнини, с цел намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

В най-новите изследвания, учени от университета Тъфтс в Бостън анализирали резултатите от девет проучвания, публикувани от 2005 г. Насам, от 15 страни, включително САЩ, Великобритания и Европа. Резултатите са на базата на близо 640 000 хора на средна възраст между 44 и 71 години. Като цяло, в проучванията влизат повече от 28,000 смъртни случаи, почти 10000 случаи на сърдечно-съдови заболявания и близо 24 000 случаи на диабет.Чрез комбиниране и стандартизиране на резултатите, учените открили, че една дневна порция масло - 14 гр или около една супена лъжица - се свързва с 1% по-висок риск от смърт.

В по-малка извадка от резултатите е посочено, че дневна порция масло се свързва с 4% по-нисък риск от диабет тип 2. „Консумацията на масло няма значима връзка с всякакъв вид сърдечно-съдови заболявания, включително коронарна болест на сърцето и инсулт.“

Изследователите казват още:

"Като цяло, нашите констатации не поддържат нуждата от основен акцент в диетичните насоки за консумация на масло, в сравнение с други по-добре установен диетични приоритети."

Д-р Дариуш Мозафарин старши автор на изследването добавя: "Нашите резултати показват, че маслото не трябва да бъде демонизиран продукт."

48 000 души годишно умират заради замърсяването на въздуха

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици причинява всяка година смъртта на 48 000 души, което го превръща в третата предотвратим...

Проучване на изследователя д-р Лаура Пимпин, от Здравния форум на Великобритания, казва: "Въпреки, че хората, които ядат повече масло по принцип имат по-лоши диети и начин на живот, все пак маслото за тях изглежда като неутрален продукт.“

"Това показва, че маслото може да е" среден" вид храна: по-здравословен избор от захар или нишесте, като бял хляб или картофи, които са свързани с по-висок риск от диабет и сърдечно-съдови заболявания; и по-лош избор от много маргарини и масла за готвене - тези, богати на здравословни мазнини, като например соя, рапица, ленено семе, и студено пресован зехтин. ", добавя д-р Пимпин.

Коментирайки изследванията, кардиологът от Националния форум по затлъстяване д-р Азим Малхотра каза: "Това високо проучване на качеството ясно разкрива, че десетилетията на отхвърляне на маслото са били огромна грешка. "

"Аз съветвам моите пациенти, на които им се препоръчва да намалят консумацията на захарта и другите рафинирани въглехидрати, редовно да консумират масло, защото то може да бъде част от здравословния им начин на хранене.“

Но професор Пийт Уайлд, от Института за хранителни изследвания, предупреждава, че изследването не е "карт бланш към консумацията на големи количества масло".

Кои са най-лошите бащи?

Учените от Института по бащинство на Обединеното кралство са провели изследване по въпроса, как се разпределят отговорностите по отглеж...

Трейси Паркър, от Британската фондация за сърдечни заболявания, добавя: "Въпреки че резултатите от това преразглеждане показват малка или неутрална връзка между консумацията на масло и повишен сърдечно-съдов риск, това не ни дава зелена светлина да започнем да се храним с повече масло. "

"Необходими са повече изследвания върху ефекта от наситените мазнини. Това, което знаем е, че мазнините са един от елементите, необходими за нашата диета. Има много фактори, които предизвикват сърдечно-съдови заболявания и нито една храна или хранителна съставка не е единствено отговорна за тях.", казват изследователите.

Сърдечно-съдовите заболявания са заболявания на сърцето, които предизвикват намаляване на притока на кръв към сърцето, мозъка или тялото в резултат на запушване или стесняване на артериите.

Според Американската здравна асоциация, сърдечно-съдовите заболявания и инсултите са сред водещите причини за смъртност в целия свят. Всички рискови фактори са високо кръвно налягане, висок холестерол, тютюнопушене, наднормено тегло и липса на физически упражнения.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com