Здраве от природата - как да се лекуваме с билки

151885
Здраве от природата - как да се лекуваме с билки
Снимка: БГНЕС

Билките са един от начините да се излекувате бързо и ефективно в сезона, пълен с различни настинки, пише БГНЕС.

Спас Стефанов е стар билкар, израснал сред билки. Сергията му е отрупана с пакетчета с най-екзотични имена, но билките, които ни трябват в сезона на кашлицата, хремите и температурата, са по-познати.

Едно кихане ни освобождава от над 2000 вируса

Всеки път, когато кашляме и кихаме освобождаваме около 3000 миниатюрни капки, които могат да съдържат до 2000 вируса. Това изчислиха у...

Билките се берат в точно определено време, което няма как да улучиш, ако не си врял и кипял в тази работа. Спас Стефанов и жена му са наясно с това, защото има билки, чийто цвят се отваря и после умира за по-малко от час, а точно в този период трябва да се откъснат.

Как да се лекуваме с билки от пазара? Старият билкар дава няколко изпитани рецепти. При температура най-доброто средство е чай от липа. Ако имаме кашлица, става по-сложно, защото не е само една билка, твърди той. То е като да теглиш каруца с едно-две кончета, а друго си е да са повече. Затова неговата комбинация за кашлица наброява 24 билки. Освен липата, в чая има подбел, еньовче, следват успокоителните билки - хмел, мащерка, маточина…

Най-добре на болно гърло действа чай от волски език, твърди билкарят. Живовлякът също помага. При хрема има няколко начина, зависи от степента на страданието ни.

Ако тъкмо сме започнали да подсмърчаме, Спас Стефанов съветва да вземем тютюна от една цигара, да го сложим в тензух и да дишаме през него. Няколко дни и хремата ще спре. Ако положението не е толкова просто и запушеният нос вече отива на синузит, той съветва да се настърже хрян, да се смеси с малко брашънце и свинска мас без сол и така да се маже челото и синусите.

Как да кажем "чао" на мазнините от празниците

Боб, чушки, сармички, баници и питки, капама, тиквеник, сладкиши, винце и шампанско... По празниците всички си позволихме всякакви гле...

За настинки при малки деца билкарят съветва да им направим инхалация с босилек, това било най- точното лекарство от природата за запушен нос и кашлица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com