Зеленият чай: Ето защо е толкова полезен

7573
Зеленият чай: Ето защо е толкова полезен
Снимка: iStock/Guliver

Както е известно, родината на зеления чай е Китай. Въпреки това той се свързва и с други азиатски държави като Япония и Южна Корея. През последните години зеленият чай придобива все по-голяма популярност в Западна Европа и в Северна Америка, където с пълна скорост измества традиционно консумирания черен чай.

Зеленият чай се приготвя от неокислени листа и е богат на антиоксиданти и полифеноли. Той има няколко ползи за здравето от предотвратяване на кариес до подпомагане загубата на тегло. Ето някои от тях:

1. Предотвратява развитието на кариес

Ето защо трябва да слагате зелен чай под очите си

Само една торбичка зелен чай може да накара всеки човек да се почувства в пъти по –свеж и с тонизирана кожа. Ползите от него са т...

Той помага за предотвратяване развитието на кариес, тъй като съдържа химичния антиоксидант, известен като катехин, който помага в борбата с вирусите и бактериите, причиняващи инфекции на гърлото и кариес.

2. Помага за отслабване

Зеленият чай ускорява метаболитните процеси, като по този начин помага за загуба на тегло. В него има полифенол, който засилва метаболизма и увеличава окисляването на мазнините в организма.

3. Подобрява сърдечното здраве

Повечето сърдечни заболявания се причиняват от стрес и напрежение. Редовното пиене на зелен чай помага за поддържането на кръвоносните съдове отпуснати и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Зеленият чай се оказа още по-полезен

Популярността на чая се увеличава стремително по цял свят. Напитката освежава в горещите дни, извлича токсините, подобрява мозъчна...

4. Подобрява настроението

За зеления чай е известно още, че е ефективен в борбата с депресията. Поради съдържанието на теанин той значително подобрява настроението. Теанинът е вид аминокиселина, която се определя като ефективно анти-стресово средство. Стресът и тревожността са  състояния, които изтощават организма и причиняват хормоналнен дисбаланс, което води до цялостно влошаване на  здравето. Стресът потиска имунната система, което прави организма уязвим към всякакви  инфекции.  

5. Намалява риска от рак

Това е последната полза от зеления чай, с която ще ви запознаем днес. Но със сигурност не е последна по важност. Зеленият чай помага за предотвратяване на различни форми на рак като тези на: пикочен мехур, бели дробове, простата, гърди, кожа, стомах, яйчници и др. Това е така поради съдържанието на полифеноли, които помагат за убиването на раковите клетки и предотвратяват растежа им.

Това бяха и петте интересни ползи от консумацията на зелен чай. Ако стресът е част от вашия живот, то консумацията на зелен чай ще ви се отрази добре. Ако пък искате да отслабнете или просто да прочиствате редовно тялото от токсини, то зеленият чай също е за вас. Преди да започнете редовната му консумация, трябва да знаете, че една чаша зелен чай съдържа 35 милиграма кофеин. Ето и сравнение: чаша черен чай - съдържа 45 милиграма кофеин, чаша нескафе – 66 милиграма, а чаша еспресо – 110 милиграма кофеин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com