40% от лекарствата по лекарско предписание се отчитат, не се знае къде отиват останалите 60%

1930
40% от лекарствата по лекарско предписание се отчитат, не се знае къде отиват останалите 60%
Снимка: БГНЕС

Едва 40% от лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, се верифицират. За останалите 60% системата няма никакви данни къде отиват. Това стана ясно след първото заседание на Специализирания съвет за контрол над снабдяването с лекарства - новосформирана структура, създадена по инициатива на служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев.

ОЩЕ: МЗ: Имаме данни, че лекарства се задържат умишлено от търговци на едро

Съветът по контрол на лекарствоснабдяването с първо заседание

Днес ще се проведе първото заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването. Той е създаден от министъра на здра...

"Притежателите на разрешение за употреба доставят лекарствените продукти в количества, значително по-големи от нуждите на българските пациенти. Проследимостта трябва да бъде подобрена. Верификацията е задължителна по закон, но данните показват, че около 40% от опаковките на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, се верифицират и отпускат – не 100%, за съжаление", обявиха от Българска организация за верификация на лекарствата.

Системата за проследяване и анализ на лекарствените продукти СЕСПА трябва да бъде запазена, но нейната работа да бъде подобрена, настояха участниците в съвета, сред които са Българска организация за верификация на лекарствата, ARPharM, БГ Фарма, Българска асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) и др. На днешното заседание стана ясно, че у нас има недостиг на около 10 лекарствени продукта.

"Но за да имаме качествени данни от верификационната система, 100% от отпусканите лекарства трябва да бъдат верифицирани. СЕСПА да получава по-качествени изходни данни, но 100% от опаковките да бъдат отписвани от нея. Останалите 60% се отпускат на пациент или нещо друго се случва с тях, без да бъдат отписвани и верифицирани от системата. Това са данни за всички аптеки в България, включително и в болничните", уточниха от организацията.

На въпрос дали нарушението е в аптеките, те отвърнаха: "По закон всеки от участниците във веригата на снабдяване има задължения. Притежателите на разрешение за употреба трябва да предоставят индивидуален идентификационен белег на всяка една опаковка и да го въведат в системата. Търговците само в определени случаи трябва да сканират този код, описани са в закона. Аптеките – при всяко отпускане на лекарство на пациент, трябва да отпишат от системата тази опаковка и да я верифицират, за да може тя да е със статус отпусната на пациент. След това никой в Европа вече не може да предпише на друг пациент тази конкретна опаковка".

Стотици сигнали за липсващи лекарства в аптеките

Стотици сигнали постъпват за липсващи лекарства в аптеките. Най-сериозен е проблемът с кортикостероид за инхалатори на деца, който няма...

40% от опаковките се отписват, останалите 60% не се отписват – на практика, системата не знае, че те са отпуснати на пациента. "Системата няма за цел да проследява лекарствените продукти, а има за цел да гарантира, че това, което е произвел производителят, е точно в съответната опаковка", добавиха от организацията.

"Свободното движение на стоки в ЕС гарантира, че лекарствените продукти, които се търгуват в ЕС, могат да бъдат препродавани от един търговец на друг, ако това не води до недостиг", допълниха те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване