50 пациенти дневно ползват новия линеен ускорител на Онкодиспансера в Бургас

32314
50 пациенти дневно ползват новия линеен ускорител на Онкодиспансера в Бургас
Снимка: Thinkstock

50 пациенти на ден ползват новия линеен ускорител на Онкодиспансера в Бургас. Това каза за Радио „Фокус” - Бургас Николай Муткуров, медицински физик в Онкологичен диспансер – Бургас, който участва в Трета конференция на Източно-Европейските ползватели на Електа, чийто домакин е Бургас.

Муткуров посочи, че на конференцията се надява да се запознае с новите технологии в лъчелечението. Той припомни, че в Бургас има нов линеен ускорител. „В последния месец започнахме да правим високотехнологично лъчелечение и стъпка по стъпка гледаме да внедряваме всичко ново“, обясни специалистът. Високотехнологично лечение включва техники, който максимално добре покриват туморния обем с много висока доза, а страничните органи получават много ниска доза, разясни Муткуров.

Нов рентген за изследване на костната плътност заработи в болницата в Шумен

Нов рентген за изследване на плътността на костите заработи в шуменската болница. Стойността на придобивката е 45 000 лв. 26 хил. от ...

„Това са нови технологии, които ние можем да предложим на нашите пациенти“, допълни той. Специалистът посочи, че има още по-нови технологии, които могат да се внедрят в Бургас, но всичко трябва да се прави постепенно, а е необходим и цял екип от лекари, физици, лаборанти. „На 10 януари приехме първия пациент и оттогава до сега правим по 50 пациента на ден“, каза Муткуров. Има добри клинични резултати. Той обаче обясни, че при онкологичните заболявания е важно кога ще бъдат открити. „Когато се хване на време и е малък процесът, голям процент от туморните заболявания се лекуват“, категоричен бе той. Муткуров заяви, че онкодиспансерът има много голяма нужда от втори линеен ускорител.

„Тези високотехнологични техники, които се изпълняват за лъчелечение отнемат много апаратно време и на практика натовареността на ускорителя и на персонала е огромна. Имаме лист с чакащи и поради тази причина той има някакъв капацитет от хора на ден, които могат да преминат, защото това е машина, която се чупи“, разясни специалистът. Той допълни, че от услугите на ускорителя се ползват много пациенти, не само от Бургас, но и от цялата страна. Муткуров каза, че се работи по въпроса за втори линеен ускорител.

По неговите думи, новото поколение линейни ускорители предлагат функция изравнителният филтър да се маха като по този начин се постига много по-добър резултат и може да се прави радиохирургия. „Това ни е като цел да почнем да правим, защото е много трудно и отговорно“, заяви Муткуров. Ускорителят в Бургас е много над средното ниво от световна класа, категоричен бе той. Има и по-добри модели, но те са по-специализирани, разясни специалистът. „Ускорителят е произведен през 2013 г. и част от устройствата му са на пазара от 2012 г. и са авангардни технологии, няма такива на много места в света“, допълни той. Обучението на работещите с ускорителя е постоянно и е започнало още преди неговото пристигане. По неговите думи, специалистите в България са малко.

„Но в Бургас успяхме да направим доста добър екип, млади лекари и физици. Пет физика сме в лаборатория, има трима млади лекари със специалност“, разясни Муткуров.

Благоевградската болница развя бял флаг

Над администрацията на благоевградската болница днес се развя бял флаг с надпис "МБАЛ-Благоевград" АД. Белият флаг, символ на лекар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване