90% от новите случаи на ХИВ в България са по сексуален път

21375
90% от новите случаи на ХИВ в България са по сексуален път
Снимка: Thinkstock/Guliver

90 % от новите случаи на ХИВ в България са инфектирани по сексуален път, а тази година са открити нови 113 случая на ХИВ-инфекция при изследване на над 115 000 лица.

Това заяви д-р Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН по време на откриването на Националната лятна АНТИСПИН кампания във Варна.

Кайпиринята се превърна в ... презервативи

Жълти и зелени презервативи с вкус на традиционния бразилски коктейл кайпириня са абсолютен хит на Световното първенство по футбол, п...

Д-р Тонка Върлева каза, че по данни на Националната програма за превенция и контрол на СПИН от началото на тази година към 29 юли са открити нови 113 ХИВ-позитивни лица, с което носителите на ХИВ у нас са официално 1 943 души.

„В последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените През тази година три четвърти от новите случаи са на мъже, а една четвърт на жени”.

Според пътя на инфектиране 48 % от новите случаи са се заразили по хетеросексуален път, 42 % по хомосексуален път, а 10 % - при инжектирана употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ-позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици.

Близо 27 % от новорегистрираните са млади хора до 29-годишна възраст”, уточни д-р Върлева. Тя добави, че географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани в по-големите градски райони като София – 58 лица, областите Пловдив – 12 лица, Пазарджик и Стара Загора по 6 лица, Плевен – 5, Хасково – 4 и областите Бургас, Варна и Русе по 3 лица.

Нов вид презерватив създадоха в САЩ (18+)

Американският изобретател Чарлз Пауъл е създал нов вид презерватив, който е нарекъл Galactic Cap. Изобретението покрива само горната ча...

„Тенденцията сочи, че над 53 % от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица са научили положителният си резултат от 19-те кабинета за безплатно и анонимно консултиране и в 17-0-те медицински кабинета”, каза още Тонка Върлева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване