Актуализират и бюджета на Здравната каса

38642
Актуализират и бюджета на Здравната каса
Снимка: Thinkstock

С 27 милиона лева ще бъде актуализиран бюджетът на Националната здравноосигурителна каса. Парите за това ще дойдат от републиканския бюджет, а мярката се налага, за да се изплатят дълговете на институцията към болниците от септември, предаде БТВ.

В началото на седмицата лекарите, здравният и финансовият министър подписаха декларация за поет ангажимент. С документа правителството официално обеща, че болниците ще получат всичко дължимо за септември до 10-ти декември - около 27 милиона лева.

Лекарствата могат да поскъпнат с 8 - 10%

От 1 януари 2014 година лекарствата могат да поскъпнат с 8 - 10%. Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеките Н...

„100%, тези 27 милиона, но трябва да има актуализация на бюджета за 2013-та на Здравната каса”, обясни Людмила Петкова, председател на НС на НЗОК.

„Тези пари, които сега трябва да се плати септември са над този таван на разходната част. А това става само с одобрение от парламента”, коментира д-р Бойко Пенков, член на НС на НЗОК.

Преди няколко седмици членове на Надзорният съвет на Здравната каса настояваха за актуализация на бюджета на институцията. Тогава финансовото министерство обясни, че актуализацията е невъзможна, защото тя би увеличила общия дефицит, а България би понесла санкции.

 

Народното събрание прие бюджета на НЗОК и ДОО на първо четене

Парламентът прие със 109 гласа на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2014 година. Против бяха шестима...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване