Александровска болница отрича за недостиг на лекарства за приетите там болни от коронавирус

4872
Александровска болница отрича за недостиг на лекарства за приетите там болни от коронавирус
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Има ли недостиг на лекарства за болни от коронавирус в една от най-големите болници в България – Александровска? Този въпрос Actualno.com зададе на лечебното заведение след сигнал от Facebook, че вчера (14.11.20) не е имало лекарства за COVID болните в болницата.

Според сигнала, който беше разпространен от едно от известните имена в PR бранша – Мария Дойчинова-Стойчева, нейна приятелка, която лежи в COVID отделението на Александровска болница, е писала за това във Facebook. Съгласно подробностите, които г-жа Дойчинова даде по телефона пред Actualno.com, приятелката ѝ е влязла в болницата преди три дни, като е с пневмония и е прекарала известно време в спешното отделение, преди да бъде прехвърлена в COVID отделението. Г-жа Дойчинова допълни, че още снощи е подала сигнал и до здравния министър проф. Костадин Ангелов, който преди да заеме поста, беше ръководител точно на Александровска болница (сега на негово място е проф. Борис Богов), но досега не е получила обратна връзка.

Пред Actualno.com пиарът на Александровска болница г-жа Павлина Тодорова коментира, че болницата има достатъчно лекарства, включително "Ремдесивир". Тя направи проверка на сигнала след като я потърсихме.

За трансплантираните в Александровска болница - звънете и идвайте от понеделник, 16 ноември

Не мога да кажа защо екипът на Клиника по нефрология и трансплантации напуска, защото в заявката за оставки не е упомената. Лично моето...

"Имаме всички лекарства, включително "Ремдесивир", в петък (13.11.2020) нова пратка сме получили. Така че не означава да ѝ е спряна (бел. ред. - лекарствената терапия), може би няма нужда от някаква терапия, но имайте предвид, че не всички болни се лекуват интензивно – само тези, които имат нужда от по-сериозна терапия", заяви г-жа Тодорова.

Междувременно Българският лекарски съюз (БЛС) излезе с официална позиция в подкрепа на председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова. Лекарският съюз поиска бързи нормативни промени, за да може да има 24-часов достъп до аптеки. Ето какво гласи позицията на БЛС в същността си:

"Денонощните аптеки в България са около 30 на брой или около 1% от всички действащи аптеки в страната. Денонощни аптеки изобщо липсват в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението. В условията на пандемия, а и не само, това е недопустимо! Още веднъж заявяваме, че в началните стадии на болестта, при 90% от случаите, не е необходимо да бъдат приемани лекарства, за които трябва рецепта. От особено значение да бъдат взети в самото начало витамини, минерали, антипиретици и др., а за да се случи това е необходимо гражданите да имат сигурен и бърз достъп до медикаменти, за които не е нужна рецепта 24 часа в денонощието. Затова, по примера на голяма част от високоразвитите държави, БЛС предлага още: Медикаментите без лекарско предписание да се предоставят за продажба и в хранителните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрекъснат цикъл на работа. И не на последно място: След като складовете за лекарства на едро, вносителите и притежателите на разрешителни за употреба многократно заявиха, че няма недостиг на медикаменти, призоваваме аптечната мрежа в най-кратки срокове да поеме своята отговорност за навременно осигуряване на необходимите лекарства в аптеките на територията на страната. От изключителна важност е цялата здравна система да работи заедно и всички усилия и ресурси да бъдат насочени към преодоляване на кризата. Време е да се обединим и да осъзнаем, че частният интерес не може да се поставя над обществения!"

Още: "Седмичните данни за коронавируса: Черните рекорди се набиват на очи при по-мъглява картина"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com