Алергиите все още са непозната територия за българите

18677
Алергиите все още са непозната територия за българите
Снимка: БГНЕС

Истината е, че алергиите са все по-сериозен бич за обществото ни, защото те се увеличават в световен мащаб като брой засегнати хора. България не прави изключение. Това каза пред БГНЕС председателят на УС на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев по повод Световна седмица за борба с алергиите.

Всеобщо известен факт е, че това заболяване по принцип се пренебрегва, каза той и обясни, че алергията от една страна се пренебрегва от пациентите, които често не разпознават симптомите на самата алергия. "И години наред пациентите страдат без да знаят наистина, че това е алергия, която би могла да бъде контролирана с помощта на лекар", каза Станимир Хасърджиев. Той обясни, че алергиите от друга страна са пренебрегвани и от цялата ни здравна система. "За огромно съжаление лекарствата, които биха могли да контролират не се реимбурсират и пациентите трябва сами да се снабдяват с тях", каза той и обясни, че алергиите са все по-сериозен бич за обществото ни и засягат все повече хора. "Има предположения, че вероятно това се дължи на замърсената градска среда. София наскоро бе обявена, че е най-мръсната столицата в цяла Европа с най-замърсения въздух и не е никак странно, че у нас алергиите се увеличават и то главоломно", посочи д-р Хасърджиев.

Според него по-голямата опасност обаче, която хората не осъзнават е, че всяка една алергия, която не е контролирана навреме и не са взети мерки, би могла да доведе до по-сериозни и по-тежки заболявания, каквато е астмата. Най-масовите алергии са към полените и те се изострят точно в този сезон – пролетния. "Тук трябва да прибавим и алергиите към домашен прах, които в условията на градска замърсена среда също се обострят, като прибавим алергиите към различни химични вещества, с които все по-често се сблъскваме – перилни препарати, миещи средства и т.н. – ситуацията не е добра", каза д-р Хасърджиев.

Той посъветва при симптоми на алергия, особено сега в пролетно – летния сезон, ако хората имат проблеми с воднист секрет от страна на носа, с дразнене, сърбеж, кихане задължително да се обърнат към лекар. "Защото вече нещата могат да се контролират и дори лекуват с най-новите лекарства, които за съжаление са доста скъпи и недостъпни за българина, но пък имат много сериозен резултат", посочи той.

Родените чрез цезаровото сечение предразположени към алергии

Децата, родени чрез цезарово сечение, са по-предразположени към алергии, пише БГНЕС. Причината е, че бебетата, появили се на бял свят ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване