Американски институт: Нов пик на починали от COVID в България ще има около 17 ноември

8985
Американски институт: Нов пик на починали от COVID в България ще има около 17 ноември
Снимка: Getty Images/Guliver

Пикът с най-голям брой починали заради епидемията от коронавирус в България ще е на 17 ноември, 3 дни след изборите. Това сочи прогнозен модел, разработен от влиятелния Институт за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон. Според “Вашингтон пост” същия модел ползва и Белият дом.

Според прогнозата всички налични COVID легла ще са необходими на 12 ноември. IHME прави сценарии за развитието на пандемията в близо 50 страни. Според прогнозите за България през следващите 10-ина дни ще навлезем в пореден пик на епидемията и в страната може да се очакват по над 200 отчетени смъртни случая дневно, достигайки 211 на 17 ноември, предава 24 часа.

Проф. Георги Момеков: Лекарството срещу COVID-19 няма как да направи ваксините излишни

Властите трябва да са категорични. Това им е работата. Мерките за ограничаване на четвъртата вълна на коронавируса несъмнено бяха нужни...

Американците работят по три сценария за развитие на епидемията във всяка държава в зависимост от налагането и спазването на противоепидемичните мерки. Често пъти обаче техните предвиждания се променят рязко с всяка актуализация. От IHME уточняват, че това са общият брой на починалите, в който влизат и тези, загубили живота си вследствие на коронавируса, но без да са включени в националната статистика. Докладваните официално жертви на COIVD към 17 ноември ще са 211, а заедно с неотчетените - 360, прогнозира институтът, финансиран от Бил Гейтс. За 7 ноември, последната прогноза на IHME (от 29 октомври) за България е за 185 починали средно на ден, а реалното число е 158. След това смъртните случаи ще започнат да намаляват до средно 80 отчетени към 1 януари и 40 към 1 февруари.

Междувременно германският институт “Робърт Кох” публикува друго изследване, в което се търси обяснение защо заразените в Германия растат с бързи темпове в последните дни въпреки значителния брой ваксинирани. В края на миналата седмица всеки ден хората с СОVID-19 са над 35 000 дневно, а починалите са между 150 и 160. За сравнение - в България към момента седмично умират по 158 души на милион, а в Германия - по 9 на милион. Сравнението по заразени също не е в наша полза - 4430 на милион срещу 1971 на милион в Германия. В Германия 67% от жителите вече са напълно ваксинирани и това обяснява ниската смъртност в сравнение с високия брой болни.

Институтът “Робърт Кох” обаче задава въпроса: защо тогава числата отново се покачват и в момента са дори по-високи, отколкото през същия период на миналата година? Отговорът е, че роля играят най-вече два фактора. Първо: мерките в страната вече са много по-леки. Така например за разлика от есента на 2020 г. сега баровете и клубовете са отворени, а ограничения на контактите няма. Второ: делът на неваксинираните все още е висок. На този фон “Роберт Кох” повиши оценката си за риска при неваксинираните и онези, които все още не са напълно ваксинирани, от “висок” на “много висок”. Затова и според допитвания мнозинството от германците подкрепят въвеждането на задължителна ваксинация.

В Израел, където съществува същия феномен - голям брой ваксинирани, но и растеж на случаите, вече заговориха за четвърта бустерна доза. Според статистиката в страната обаче става ясно, че над 90% от постъпилите в болница са били или неваксинирани, или хора, чиято ваксина е била поставена преди поне половин година. “Повечето хора в Израел избраха ваксинацията – става дума за около 5,6 милиона с две дози и 4 милиона с трета. Това ни извади от четвъртата вълна”, казват властите в страната.

DPA: Четвъртата COVID вълна и цените на енергията заплашват българската туристическа индустрия

Четвъртата вълна на пандемията от коронавирус и повишаването на цените на енергията представляват заплаха за туристическата индустрия н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване