Анализ: Липсват ни джипита, психиатри и медицински сестри

1732
Анализ: Липсват ни джипита, психиатри и медицински сестри
Снимка: iStock

Макар че формално броят на лекарите на 100 000 души население у нас е по-висок от този в някои европейски държави, се наблюдава остър недостиг на медицински специалисти. Съветът за икономически анализи публикува свое проучване, посветено на недостига на медицински специалисти в здравеопазването в България. Анализът ще бъде представен днес следобед в НС.

Той представя основни факти за осигуреността с медицински специалисти у нас. Резултатите показват, че в България броят на лекарите на 100 000 души население през 2021 г. е по-висок от изчислената за разглежданите европейски държави медиана. Има обаче два специфични дефицита: недостиг от приблизително 1000 общопрактикуващи лекари и недостиг от над 460 психиатри.

Проблем от 10 години

Още: Мая Илиева: Някои медицински сестри направо живеят в болниците

Автори на изследването са Ралица Симеонова-Ганева и Калоян Ганев. По БНР Симеонова-Ганева обобщи:

"Преди 10 години установихме за първи път, че в дългосрочен план ще имаме проблем с медицинските специалисти. Това е така, защото нашата икономика, нашата държава все повече се доближава до европейските и ако искаме европейско здравеопазване, имаме нужда от специалисти, които да работят в системата. 2019 година актуализирахме прогнозите за пазара на труда и тези дефицити се очертаха още по-големи. Тогава взехме решение да задълбаем по темата и да се опитаме да измерим недостига в дълбочина, използвайки данни на "Евростат" за всички държави-членки на ЕС.

Първият извод е, че имаме изключително сериозен проблем с недостига на медицински сестри. Вторият основен извод е, че, за разлика от много анализи на всички, много от които твърдят, че ние имаме достатъчно лекари, ние установяваме, че лекарите не са достатъчно, ако разгледаме отделните специалности. Има дефицит от лекари на регионално ниво. В някои области имаме дефицит от специалисти, най-вече от общопрактикуващи лекари - те не достигат с 1000, а ние имаме около 4000 общопрактикуващи лекари в момента. Имаме нужда от 25% отгоре. Имаме и много остър дефицит от психиатри".

Във всички области липсват джипита

Още: Увеличават възнагражденията на медицинските специалисти в Бургас

"Нямаме област, в която да не липсват общопрактикуващи лекари, за да осигурим качеството на здравеопазване, което се предоставя в европейските страни. За бенчмарк ние не взимаме средноевропейски стойности на показателите, ползваме медианната стойност...".

Медианната стойност е брой лекари и медицински специалисти на 100,000 души от населението, която разделя страните в Европа на 2 равни части и половината от държавите-членки в ЕС имат по-ниска стойност на показателя. Точно това е референтната стойност, обясни Ганева. Така например населението на област Плевен е относително по-малко затова то е обезпечено с общопрактикуващи лекари. По същия начин има достатъчно психиатри в област Ловеч, но те обслужват и населението от други области.

"Със сигурност образователната система днес не може да компенсира изтичането на кадри от системата".

"Интересът към някои специалности е твърде малък", отчита изследването. Например годишно специализация придобиват десетина психиатри, а липсват 460.

Още: Медицински специалисти протестират пред Министерство на здравеопазването (СНИМКИ)

"Пазарната организация на здравеопазването е такава, че има стимули да се завършват определени специалности и няма стимули да се завършват други". Пример за популярни специалност са пластичната хирургия или кардиологията, а за нежелана - вътрешните болести.

Свръхнатовареност

"Общопрактикуващите лекари са свръхнатоварени, именно защото са крайно недостатъчни. Това е ситуацията и с медицинските сестри".

Възможните решения са в няколко посоки. Необходими са спешни решения за формиране на човешки капитал по отношение на всички специалисти по здравни грижи, както и подобряване на материалната база в медицинските ВУЗ.

Още: Пореден протест на медицински специалисти

"Трябва много сериозно да се помисли как можем да върнем, частично дори, лекарите и сестрите, които напуснаха България. Как можем да ги привлечем обратно. Освен това трябва да се замислим дали можем да привлечем студенти от българската диаспора в чужбина, за да подсилим капацитета на системата".

Решаването на проблемите с недостига на медици по-слабо развитите области е свързано с подобряване на качеството на живот в тези области.

Трябва да се помисли и за връщане в системата на лица, които са я напуснали - квалифицирани специалисти, които не са упражнявали професията си отдавна.

Обобщени данни

У нас липсват около 1000 общопрактикуващи лекари, броят на психиатрите трябва да се увеличи с близо 70%, а акушерките трябва да са с над 2 хиляди повече, цитира данни от анализа и Нова телевизия. Дефицитът на медицински сестри е най-сериозен. В момента у нас на един лекар се пада по-малко от една медицинска сестра, което прави функционирането на здравната система неадекватно, тъй като не покрива изискването за две сестри на един лекар, а според Световната здравна организация, те трябва да бъдат дори 3. Казано по друг начин, страната ни има спешна нужда да влее в здравеопазването още 29 хиляди медицински сестри, което е дори повече от бройката, с която разполагаме в момента. Като само за територията на София-град, са необходими над 8 хиляди.

Неравномерно разпределение по области

По отношение на разпределението на специалистите по области е налице силен дисбаланс. Над половината лекари се намират в шест от всички 28 области в страната. Това са освен столицата, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора и Бургас. През последните 20 години, най-голям ръст се наблюдава в броя на лекарите по дентална медицина. Те са се увеличили в половината области на страната. Акушер-гинеколози, психиатри и акушерки бележат слаб ръст в едва между 6 и 8 области. А най-голям е спадът при общопрактикуващите лекари. Няма област в страната, където те да не намаляват прогресивно. Следват ги медицинските сестри, които са се увеличили единствено в София и педиатрите, които са станали повече само във Варна и Бургас.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com