Андреева: Новият метод за болничните бюджети е добър, ще има сливане на ТЕЛК-ове

29122
Андреева: Новият метод за болничните бюджети е добър, ще има сливане на ТЕЛК-ове
Снимка: БГНЕС

Не, не мисля, че се създават предпоставки да се връщат пациенти с новия начин за определяне на бюджетите на болниците. Това заяви здравният министър Таня Андреева.

С новата методика НЗОК де факто минава „на ръчно управление” и ще се следят по-изкъсно бюджетите, смята Андреева. И добави – надлимитната дейност ще се заплаща според лимитите. Според нея през годините клиничните пътеки често са били „свръхостойностявани”. Тя посочи като пример кардиологичните пътеки, където през последните години има много голям интерес от създаване на болници.

НЗОК ще определя бюджетите на болниците на месечна база

Вместо на годишна база, бюджетите на болниците в страната ще се определя от НЗОК на месечна база. Това стана ясно от думите на д-р Бо...

Тази година ще е трудна, подчерта Таня Андреева, но добави, че догодина лечебните заведения ще работят при по-спокойни условия.

На дневен ред е и въпросът с ТЕЛК. Пред Нова телевизия пациент заяви, че твърде много се бавят плащанията. ТЕЛК-ът за белодробни заболявания в Бургас например е спрял да работи още миналата година. А специалистите казват, че ТЕЛК се дава само по райони.

По думите на Андреева здравното министерство работи за либерализиране на режима за ТЕЛК-овете. Общите ТЕЛК-ове ще минават към специализираните. Тя обаче подчерта, че процентът за нетрудоспособност не може да се определя административно т.е. от министерството. Само специалистите решават, каза министърът.

На въпрос има ли достатъчно пари за психодиспансерите, Андреева призна, че е имало забавяне заради забавено одобрение от финансовото министерство. Вече всичко е наред и парите за всички диспансери са преведени, увери министърът.

Засега няма промени в договорите на НЗОК с болниците, Касата е без резерв

Девет нови лечебни заведения са сключили договор с НЗОК, новите дейности са над 800, а за 600 има лицензи. Няма да има кой знае какви...

Таня Андреева обясни още, че за бъбречноболните има три безплатни лекарства и още едно, за което се заплаща 20-тина лева. Министърът каза и, че хемодиализата няма да спре – тя призна, че апаратурата за хемодиализа има определен брой работни часа, но дори и машините да прехвърлят работните си часове, те ще могат да работят. За последно обновление на машините за хемодиализа е имало през 2008 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com