Ангел Кунчев призна, че властите няма да могат да убедят скептиците да се ваксинират

6520
Ангел Кунчев призна, че властите няма да могат да убедят скептиците да се ваксинират
Снимка: БГНЕС

Невероятни лъжи се изговориха за ваксините. Нека погледнем без емоции - имаме разрешение от ЕМА, органът, който разбира, който проверява всяка запетайка - те казаха, че ваксината на AstraZeneca е подходяща за хора над 18 г. Имаме 6 страни в Европа, която я правят на всички възрасти. Това каза националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за bTV тази сутрин.

Изказването му от днес обаче противоречи на отговор на депутатски въпрос от здравния министър проф. Костадин Ангелов, даден по-рано този месец, в който се казва:

"На 29 януари Европейската комисия издаде разрешение за употреба при определени условия за ваксината срещу COVID-19, разработена от Oxford University/Astra Zeneca. Разрешението под условие означава, че ползата от незабавното предоставяне на лекарството или ваксината надвишава риска от липсата на толкова изчерпателни данни, колкото се изискват по принцип."

Кунчев днес добави, че едва ли властите ще успеят да обърнат нагласите към ваксинирането. "Нищо не може да стане с вълшебна пръчица. Това го знаем от години, защото се занимаваме с други ваксинации. За мое съжаление на Балканите сме сред най-песимистичните", каза той.

Пред провал ли е ваксинационния план?

Все пак днес доц. Кунчев обяви днес, че всички, които имат желание да се ваксинират, ще имат тази възможност.

"Вчера имаше въпрос на брифинга дали ваксинационният план е пред провал. Не, не е пред провал. Върви добре, в зависимост от това колко ваксини получаваме. Следващите доставки ще покрият желанието за ваксиниране на хората, заявили го при личните лекари. Ще се провалим, ако хората нямат желание да се ваксинират", каза още Кунчев.

Той беше попитан и за тенденцията предимно младите групи от София и по-големите населени места да декларират отказ от имунизация:

"Те са хората, стоящи най-дълго в социалните мрежи, където се пълнят главите им с глупости. Там има невероятни цифри и "факти". Вчера влязох в една книжарница, в която на специално място беше поставена нова книга, която казва колко хора са били убити от ваксини. Ще стане така, че по света ще има страни, които ще решат проблема, ще отворят икономиките, а ние още ще спорим дали да се ваксинираме", отговори доцентът.

По думите му, ако някой иска да чете информация, че "Бил Гейтс ни чипира - влиза и чете това". "Днес имам две видеоконференции, за да обяснявам на хората, че трябва да бъдат спокойни", каза държавният здравен инспектор.

На въпрос защо дори в Израел, където ваксинирането върви с бързи темпове, трябва да се стимулират хората да се ваксинират, Кунчев каза, че ситуацията "е малко по-специална". "Някои от евреите отричат напълно ваксините", разясни той, но добави, че там вече се вижда рязък спад на случаите.

COVID-19 и избори

На въпрос има ли психоза за изборите и лъже ли се, за да се плаши населението, той каза, че в началото е имало внушения колко опасен е изборния процес. "Ако спазваш всички мерки - не е. Много по-голям е рискът в градския транспорт, на опашката в мола и т.н.", каза Кунчев.

"Пикът може да е непосредствено преди изборите", предупреди той.

Британският вариант

По думите му британският вариант на вируса настъпва у нас.

Здравните власти се опасяват основно заради разпространението на британския щам у нас, с който се обяснява и резкият скок на случаите в Кюстендил.

"У нас щамът дойде малко по-късно, ако се отчете темпото на разпространение в други страни, не е изключено да има пик точно в периода на изборите", изтъкна Кунчев.

Той уточни, че на Балканите най-много случаи има регистрирани в Гърция, където са открити и останалите опасни щамове – от Южна Африка и Бразилия.

"С гранични мерки не може да се спре заразата, може малко да се забавя темпото", категоричен бе Кунчев.

Ще отворят ли ресторантите

Ако се вземе политическо решение, да си го вземат политиците. Ние сме експерти и даваме съвети какво да се направи, оттам нататък има куп социално-икономически съображения. Но не е изключен подобен конфликт“, коментира доц. Кунчев възможността от 1 март да отворят ресторантите.

Според него, ако темпото на нарастване на случаите се запази, до четири седмици може да има удвояване. Пикът може да е непосредствено преди изборите, предупреди Кунчев.

Още: Спад в броя на новите случаи на коронавирус, продължават да нарастват пациентите в болниците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com