Асен Балтов: Трайно се задържа 5% от заболелите да са в тежко състояние

2613
Асен Балтов: Трайно се задържа 5% от заболелите да са в тежко състояние
Снимка: БГНЕС

"699 хоспитализирани в страната с коронавирус, от които 40 са в реанимация. 42- ма са в момента пациентите в Пирогов. Само за юли са лекувани 91 пациенти в болницата. Трайно се задържа тенденията около 14-15% от всички с положителни проби да са в болници, от тях около 5% да са в тежко състояние." Това каза проф. Асен Балтов пред БНТ за развитието и разпространението на коронавируса у нас.

Традиционно увеличение на случаите на коронавирус като абсолютно число, в Китай заразата отново плъзва

"Рязко спадна възрастовата граница на заразените, защото най-активната група хора са младите - между 20 и 45 г. Възрастните хора все още се страхуват и спазват мерките и носят маски не само в затворени помещения, но и по улицата. Което е една от най-леките приложени мерки спрямо дистанцията и дезинфекцията.", подчерта той и каза още: "Бързото разхлабване на мерките и дълго подтисканото чувство, че трябва да спазваме някакъв контрол, направи хората абсолютно непредпазливи, дори ги накара да мислят, че няма такава инфекция. Това доведе до трайно нарастване на броя на заразените."

Борис Джонсън предупреждава за втора вълна от коронавируса в Европа

"В някои европейски страни има признаци на втора вълна от коронавирусната епидемия", заяви британският премиер Борис Джонсън по Sky New...

"Смятам че до края на септември ще удвоим случаите - те ще бъдат над 20 000. Трябва да се помисли за ваксиниране срещу  грип. Противогрипна ваксина вече има и се надявам да я имаме до края на август, за да започнем ваксинация. Говори се и за пневмококова ваксина (PCV), която има живот 5 години. Това са възможностите и всички лични лекари могат да ги предложат на възрастните хора и тези с нисък имунитет.", каза Балтов.

По думите му самите лични лекари трябва да повишат контрола над пациентите си с коронавирус - ето как: "Що се отнася до самите Джи Пи-та трябва да повишат контрола. Защото в момента всички, които са в по-тежко състояние остават в Пирогов, но вече имаме сформиран колцентър и всеки ден чуваме изписаните пациенти и ако се влоши състоянието им, ги викаме за нов контролен преглед. Може би това трябва да правят и личните лекари с тяхните заразени пациенти. Това би облекчило много работата на болничната помощ."

"Едно от нещата, на които се надявам, е до края на годината да има електронно здравеопазване - електронна рецепта. Мисля, че нещата си дойдоха на мястото, защото досега имаше едно постоянно боричкане между частните фирми. Обаче не може частна фирма да изпълни тази държавна поръчка. Редно е това да направи държавна фирма, която, разбира се, може да наеме частни фирми за подизпълнители.", каза Балтов и допълни, че очаква съпротива от пациентите, които са свикнали с посещенията при лекар. 

"Електронното здравеопазване означава контрол. Тези, на които не им изнася трябва да разберат, че луфтовете са свършили.", каза още той.

Най-обещаващата американска ваксина срещу коронавируса - засега с по-висока цена от основен конкурент

Американската биотехнологична компания Moderna (Модерна) възнамерява да определи цена за ваксината, която разработва за COVID-19 между ...

Новият здравен министър анонсира повече пари за сектора и медиците. Как те  ще помогнат на болните от коронавирус?

Не стана ясно, но се разбра, че ще се увеличат заплатите на медиците и бонусът 1000 лв остава до края на годината. Като според Балтов трябва да се помисли за увеличаване на критерия - лекувани пациенти, защото вече се увеличава броя на заразените с коронавирус.

"Очакването е тези 10% увеличение на клинични пътеки да подпомогнат да се дадат по-големи възнаграждения на работещите в болницата. На всички. След това задължително ще бъде записано, че тези пари са за увеличаване на трудовите възнаграждения. 1000-та лв. чисти остават до края на годината за първа линия. Има изискване колко да са лекуваните от тях. Този брой трябва да бъде променен, защото пациентите вече са значително повече. Много важно в тази ситуация е решението за общинските болници се отпускат 19 млн. лв , които ще ги подпомогнат целево", каза Балтов.

Бъдещи инвестиции в Пирогов? Знаем, че през 2021г. ще дойдат европейски пари, колко от тях ще бъдат целеви - за ремонт на база и нова апаратура, това питам новия министър, защото има апарати в Пирогов за смяна. Трябва постоянно да се ъпдейтваме, подчерта директорът на лечебницата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com