Новият здравен министър анонсира повече пари за сектора и медиците

4645
Новият здравен министър анонсира повече пари за сектора и медиците
Снимка: БГНЕС

Отпускат допълнителни над 250 млн. лв. за сектора на здравеопазването. Средствата са от бюджета. До края на 2020 г. в системата на българското здравеопазване ще влезе допълнителният финансов ресурс.

Това оповести новият министър на здравеопазването Костадин Ангелов, който на брифинг представи мерките, които ще се предприемат в помощ на ресорната му сфера.

Здравната система не е дюкян

Време е за дискусия по проблемите на управлението на здравната система, смята депутатът от БСП проф. Георги Михайлов. Той участва в р...

Всички знаете, че живеем в страна с епидемия от коронавирусна инфекция. Всички служители, които работят в системата на българското здравеопазване на получат увеличение на техните доходи. Работим и за оборудване на здравните заведения, посочи той.

Ще се отпусне финансиране за апаратурното оборудване на системата, както и за закупуването на лични предпазни средства и дезинфектанти, стана ясно още от думите му.

За персонал, насочени за повишаване на трудовите възнаграждения на служителите на първа линия - с 30% за петте месеца на 2020 г, са отделени допълнителни 12,4 милиона лева за над 600 човека. Тази мярка осигурява едно добро заплащане, като е гарантирана и за следващата година", обясни проф. Ангелов.

За всички на първа линия ще има и туристически ваучери на стойност 15 млн. лева. Те са за 210 лева всеки и стигат за 7 нощувки в държавни заведения.

"За НЗОК ще бъдат отпуснати допълнително 126 млн. лева. Това ще осигури увеличение на всички дейности в лечебните заведения на територята на България с 10%. Става въпрос за клиничните пътеки, при недофинансираните процентът ще е по-висок", посочи още здравният министър.

Сигнали: Болници задължават пациенти да правят PCR тест за тяхна сметка

През последните седмици в социалните мрежи се появиха оплаквания от страна на пациенти, че им е искано да си направят тест за коронавир...

Предвиждат се и мерки за увеличение на заплатите в общинските болници, където е най-трудно, призна министър Ангелов. На този етап ще се опитаме да използваме резерва на касата, като разчитаме, че увеличението ще бъде отчетено във фишовете на колегите още през август месец.

"Предстоят срещи с БЛС, Българския зъболекарски съюз, с които ще обсъдим възможностите за увеличаване на приходите в извънболничната помощ. Всички служители в системата на здравеопазването на първа линия имат гарантирани чисто 1 000 лева - над 4 500 медици в болници, над 800 служители в РЗИ, над 2400 медици в ЦСМП.

Новият здравен министър коментира и изискването за това, че 14-дневната карантина за влизане от Турция в България отпада при представяне на отрицателен PCR тест. "Нека се съобразяваме с факта, че Турция е част от третите страни. Ние сме външна граница на ЕС. Това, което ни води за тези решения, е броят на заболелите на 100 000 души население", каза той.

Министър Ангелов посочи, че евросредствата се осигуряват по проект и имат разписани критерии, на които трябва да отговаря всеки, който ги получава.

"Тези критерии са ясни, предадени са на лечебните заведения. Всеки, който отговаря на тях, получава средствата. При последното ми посещение в Сливен разбрах, че за последния месец, съгласно тази методика, на лечебното заведение са отпуснати средства за 200 човека, а изпълнителният директор е раздал на 196 човека, тъй като всички са получили.

Борисов обяви нови социално-икономически мерки в помощ на гражданите

Управляващата коалиция представи нови социални и икономически мерки, свързани с корона кризата, за близо 2 млрд. лв. Парите ще бъдат ос...

Останалите средства ще ги пренасочим там, където има нужда, така че всеки, който е ангажиран, да получи тези 1000 лв.", коментира още проф. Ангелов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com