Атанасова: Одитите на Сметната палата дават само препоръки

38130
Атанасова: Одитите на Сметната палата дават само препоръки
Снимка: БГНЕС

На мен, като заемащ поста министър на здравеопазването, са ми извършвани няколко одитни проверки от Сметната палата и по нито един от тях няма актове. Това каза на пресконференция народният представител от ГЕРБ и бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова, предаде Агенция "Фокус".

„Последните на одита на Сметната палата от 23 октомври и 7 ноември – и в двата одита има единствено препоръки. За първия одит това са да се актуализират вътрешните правила за дейностите, свързани с управлението на търговските дружества и да се определят процедури за контрол, свързани с преобразуването на лечебните заведения в търговски дружества, както и да има процедури за подготовка на документи за отдаване под наем на дълготрайни активи”, поясни Атанасова.

Сметната палата откри пропуски в работата на Стефан Константинов и Десислава Атанасова

Сметната палата е установила пропуски при одита си на дейността на министъра на здравеопазването по упражняване на правата на държавата...

По думите й другият одит също съдържа само препоръки и те касаят финансовото управление на Министерството на здравеопазването и съответствието му със законите на България. Да се твърди, че под всякаква критика е управлението и стопанисването на търговските дружества, считам, че е некоректно, подчерта тя.

Вторият одит обхваща управлението на търговските дружества и тяхното ликвидиране 10 години назад. Това че на мен и д-р Стефан Константинов са връчени докладите, е категорично ясно, защото ние в този период сме министри на здравеопазването. Одитният екип е установил, че в Министерство на здравеопазването са утвърдени вътрешни актове за изпълнение и упражняване на правата на държавата в търговските дружества и че от министъра на здравеопазването е изградена система, чрез която да се осигури изпълнението на нормативни определени правомощия на всички екипи във всички търговски дружества, посочи Атанасова.

„Всичките препоръки, които са дадени, са дадени към директорите на дирекции в Министерство на здравеопазването, които оперативно управляват и съгласуват средствата за капиталови разходи и предлага на министъра какви средства за капиталови разходи посредством заявката на лечебните заведения да бъдат изпълнени. А и всичко това се контролиране от одитори, които са и в министерството – тоест, фокусът на министъра е последен”, каза Десислава Атанасова.

„Не мога да разбера какъв е поводът точно днес да бъде оповестен този доклад и защо се използват според мен думи, които могат единствено да се определят като политическа нападка, отколкото експертно говорене. Кой поръча точно днес този доклад да бъде оповестен по този начин”, попита тя.

Атанасова също не дойде при комисията на Сидеров, там постъпи сигнал срещу Кутев

Не само Бойко Борисов не дойде на изслушване днес в Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в Народното събрание, която ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване