Безплатни прегледи за пациенти с витилиго в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

9164
Безплатни прегледи за пациенти с витилиго в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"
Снимка: iStock/Guliver

Безплатни прегледи за пациенти с витилиго започват в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ от 24 октомври до 19 декември. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Те ще се провеждат от проф. Соня Марина от понеделник до четвъртък между 13:00 и 16:00 часа в кабинет номер 6.

Витилигото е кожно, незаразно заболяване. Характеризира се със загуба на пигмент и поява на бели петна по различни части на тялото и лицето, скалпа и лигавиците. Заболяването може да се появи във всяка възраст, но най-често между 15 и 20 години. По-често засяга жените. Най-често се отключва от преживяно стресово събитие.

АГ специалисти преглеждат безплатно в пловдивско ДКЦ

Безплатни прегледи при акушер-гинеколог организира ДКЦ „Свети Георги“ в Пловдив. Кампанията ще се проведе в рамките на три ...

Болестта се проявява с депигментирани петна, заобиколени от нормална кожа. Те са с диаметър от 5 мм до 5 cм или повече. Болестта прогресира чрез постепенно разширяване на старите петна или чрез развитие на нови. Трихромното витилиго (три цвята: бял, светлокафяв, тъмнокафяв) представя различните етапи в развитието на болестта. Най-често се наблюдава както около естествените отвори (уста, очи, анус, гениталии), така и на местата, където костите са изпъкнали или кожата е подложена на травма. Фокалният тип витилиго се характеризира с едно или няколко петна на едно място, а генерализираният – с широко разпространение на депигментирани петна, често със забележителна симетрия. При вида “lip-tip” се ангажира кожата около устата, дисталните фаланги на пръстите на ръцете и краката, но може да засегне зърната на гърдите, гениталиите и ануса. При универсалното витилиго има почти пълна до пълна липса на пигмент. Сегментното витилиго обикновено се развива едностранно. Болестта може да се придружава от бяла коса и преждевременно побеляване, ограничени области от бяла коса или липса на коса.

Приблизително 30% от хората с витилиго имат родственик със същото заболяване. Витилигото не е само козметичен проблем. При някои пациенти (напр. подрастващи) може да доведе до сериозна психологическа травма и социална изолация.

Поставяне на диагноза

Диагностиката никак не е трудна, защото става въпрос за видими изменения – загуба на пигмент и бели петна по кожата. Диагнозата се поставя с преглед при дерматолог и се подкрепя от изследване с Удова светлина и хистология, която показва нормална кожа без меланоцити.

Университетската болница в Плевен ще преглежда безплатно за онкозаболявания

От днес, 8 октомври, до края на месеца Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен ще извършва безплатни профил...

Лечението има за цел да възстанови загубения цвят на кожата, но не може да гарантира спиране по-нататъшното развитие на болестта и поява на нови петна.

Записване за безплатен преглед

Безплатните прегледи се отнасят само за пациенти с петна по кожата, върху които липсва пигментация. Записването на час става от тук или чрез профила на проф. Марина в системата Superdoc.bg/lekar /prof-sonya-marina-7857.

Пациенти, които нямат изброените симптоми, ще бъдат преглеждани срещу предоставено направление или срещу заплащане.

Дерматолози ще преглеждат безплатно във ВМА

Специалистите от Клиника по дерматология на Военномедицинска академия (ВМА) организират безплатна профилактична кампания за доброкачест...

Проф. Соня Марина има близо 40-годишен стаж в областта на дерматологията. Автор и съавтор е над 130 научни публикации, 7 учебника, 2 монографии. Член е на Българското дерматологично дружество, Европейската академия по дерматология и венерология, на Нюйоркската академия на науките и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com