Безплатно лечение само по адрес, предлага управителят на НЗОК

9829
Безплатно лечение само по адрес, предлага управителят на НЗОК
Снимка: БГНЕС

Идея за нов проект за оптимизация предвижда от 28 районните здравни каси да станат 6. При това положение здравноосигурените да могат да се лекуват безплатно само в района, в който живеят и в болници, с които тяхната районна каса има сключени договори, пише 24 часа.

Решение за подготовка на такъв проект е взел надзорът на НЗОК по предложение на управителя ѝ Дечо Дечев, чийто мандат изтича след месец.

Управителят на НЗОК де факто обвини общините за заплатите на медицинските сестри

Дали и какви пари стигат до медицинските сестри, зависи от ръководствата на болниците. Проблемът е на практика в общинските болници. Та...

“Идеята е всяка една от тези 6 каси да сключи договор за покриване на пълния пакет услуги. Примерно в Германия, ако ти си в Берлин, по никакъв начин не можеш да отидеш да се лекуваш в Мюнхен. Тогава вече нещата придобиват коренно различен смисъл.

Примерно в Плевенската част, една шеста, примерно говоря, тя може да си избере вече с кои болници в другите пет да сключи, не е задължена да сключи с всички. Задължението на касата е да осигури на пациента достъп за неговия проблем, да бъде решен някъде качествено и ефикасно.

Касата е длъжна да му го подсигури това. Ако ще гледаме какво е по света - това е по света. По света осигуреното лице не си търси болницата. То се обажда в касата и казва: Аз искам”, обяснява идеята Дечев пред надзора на НЗОК според стенограма от 20 януари.

Според представителя на синдикатите Иван Кокалов обаче това противоречи на директивата за свободно движение. Докладът за свеждане на касите до 6 или 7 е на консултанта KPMG.

Куриоз: НЗОК се оказа осъдена oт настоящия си директор

Столичната университетска болница "Св. Иван Рилски" е поредната, осъдила здравната каса за неплатена надлимитна дейност, съобщиха от Це...

“И сега 2/3 от дейността на касата е концентрирана в София, Пловдив и Варна. Защо да се поддържа бюджет за 28 районни каси, като може да са 6? Тогава бюджетът ще бъде много по-голям и много по-добре ще може да се управлява от едно място”, коментира Дечев.

Правото на пациента да избира къде да се лекува трябва да остане, но е необходима регулация, добави той. Идеята е бъдещите региони да бъдат така направени, че във всеки един да се предлага пълният пакет от медицински дейности.

Когато липсват специалисти, районната каса сключва договор с болница в друг регион и пациентите ще бъдат препращани към нея, обясни Дечев. Когато пък някой иска да отвори болница, ще му се предлага това да става в регион, в който има дефицит на дейност.

“Преди промените имаше 5 университетски центъра - София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен, и всичко беше съсредоточено там, защото там са най-опитните кадри”, обясни още д-р Дечев. Сега можело пак да бъде така, а шестата област да станел Бургас.

Доплащаме най-много за лекарства в Европейския съюз

Българите доплащат най-много за лекарства в Европейския съюз. Новината съобщи бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, който се по...

“Регионите ще могат да планират и нужната бройка лекари всяка година и да обявяват места, а след приключване на образованието си младите лекари да бъдат мотивирани да остават на работа в региона”, добави д-р Дечев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване