X
 
 

Безплатно лечение само по адрес, предлага управителят на НЗОК

8162 4
Безплатно лечение само по адрес, предлага управителят на НЗОК
Снимка: БГНЕС
Идея за нов проект за оптимизация предвижда от 28 районните здравни каси да станат 6. При това положение здравноосигурените да могат да се лекуват безплатно само в района, в който живеят и в болници, с които тяхната районна каса има сключени договори, пише 24 часа.

Решение за подготовка на такъв проект е взел надзорът на НЗОК по предложение на управителя ѝ Дечо Дечев, чийто мандат изтича след месец.

Управителят на НЗОК де факто обвини общините за заплатите на медицинските сестри

Дали и какви пари стигат до медицинските сестри, зависи от ръководствата на болниците. Проблемът е на практика в общинските болници. Та...

“Идеята е всяка една от тези 6 каси да сключи договор за покриване на пълния пакет услуги. Примерно в Германия, ако ти си в Берлин, по никакъв начин не можеш да отидеш да се лекуваш в Мюнхен. Тогава вече нещата придобиват коренно различен смисъл.

Примерно в Плевенската част, една шеста, примерно говоря, тя може да си избере вече с кои болници в другите пет да сключи, не е задължена да сключи с всички. Задължението на касата е да осигури на пациента достъп за неговия проблем, да бъде решен някъде качествено и ефикасно.

Касата е длъжна да му го подсигури това. Ако ще гледаме какво е по света - това е по света. По света осигуреното лице не си търси болницата. То се обажда в касата и казва: Аз искам”, обяснява идеята Дечев пред надзора на НЗОК според стенограма от 20 януари.

Според представителя на синдикатите Иван Кокалов обаче това противоречи на директивата за свободно движение. Докладът за свеждане на касите до 6 или 7 е на консултанта KPMG.

Куриоз: НЗОК се оказа осъдена oт настоящия си директор

Столичната университетска болница "Св. Иван Рилски" е поредната, осъдила здравната каса за неплатена надлимитна дейност, съобщиха от Це...

“И сега 2/3 от дейността на касата е концентрирана в София, Пловдив и Варна. Защо да се поддържа бюджет за 28 районни каси, като може да са 6? Тогава бюджетът ще бъде много по-голям и много по-добре ще може да се управлява от едно място”, коментира Дечев.

Правото на пациента да избира къде да се лекува трябва да остане, но е необходима регулация, добави той. Идеята е бъдещите региони да бъдат така направени, че във всеки един да се предлага пълният пакет от медицински дейности.

Когато липсват специалисти, районната каса сключва договор с болница в друг регион и пациентите ще бъдат препращани към нея, обясни Дечев. Когато пък някой иска да отвори болница, ще му се предлага това да става в регион, в който има дефицит на дейност.

“Преди промените имаше 5 университетски центъра - София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен, и всичко беше съсредоточено там, защото там са най-опитните кадри”, обясни още д-р Дечев. Сега можело пак да бъде така, а шестата област да станел Бургас.

Доплащаме най-много за лекарства в Европейския съюз

Българите доплащат най-много за лекарства в Европейския съюз. Новината съобщи бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, който се по...

“Регионите ще могат да планират и нужната бройка лекари всяка година и да обявяват места, а след приключване на образованието си младите лекари да бъдат мотивирани да остават на работа в региона”, добави д-р Дечев.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Ясно, възприемат ни като някакви крепостни селяни. То и сега ако се разболееш на почивка на лайноморието, и ти разказват играта, там лечение по каса просто няма. Същевременно, като си вземеш европейската здравна карта, навън проблеми няма.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  От написаното разбирам, че някой си представя България като федеративна република, състанена от 6 държави, щата или каквото сънува там.
 • До Дечев 1 До Дечев преди 3 седмици Профил на трол?
  Как пациент от Видин ще се лекува като разстоянието до София и Плевен е 200км.А в северозапада специалисти НЯМА.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Просто ще отиде в Плевен и ще бъде лекуван. Ако се направи голяма болница във Видин с всички специалности, кой ще работи в нея? Как ще се използва пълният й капацитет?
  : 4 !