БЛС няма да се съгласи с намаление на парите за клинични пътеки

5433
БЛС няма да се съгласи с намаление на парите за клинични пътеки
Снимка: БГНЕС

Българския лекарски съюз (БЛС) няма да се съгласи да се намалят средствата за клинични пътеки, които са недофинансирани, при положение че разходите за лекарства нямат лимит и те неконтролируемо растат. Това заяви пред БНР д-р Юлиан Йорданов, председател на Акредитационния съвет на БЛС.

Ръководството на Българския лекарски съюз има среща днес с ръководството на НЗОК, след като стана ясно, че отново няма достатъчно пари в Касата.

Цветан Райчинов: Не сме договаряли намаляване на клинични пътеки

Българският лекарски съюз не е договарял намаляване на цени на клинични пътеки, каза председателят на организацията д-р Цветан Райчин...

Д-р Йорданов обясни, че на 26 май са получили писмо от НЗОК, в което се дава справка за изпълнението на бюджета на Касата за първото тримесечие на 2015 година. "Там прави впечатление, че за първична медицинска извънболнична помощ 23% от бюджета е изпълнен, което означава, че приравнено към края на годината, там дефицит няма да има. При специализираната извънболнична помощ – там са 24,4%, което също означава, че към края на годината дефицит не се очаква. За медико-диагностична дейност едва 21,5% е разходът на средства. За болнична помощ по клинични пътеки, там вече процентът е 26,9%, обясни той.

Той се позова на данни и от друга справка на НЗОК – за разходите за болнична помощ за първите 4 месеца на годината. "Прави впечатление, че за лекарствените продукти, които са за домашно лечение, преразходът е близо 40%. За болнична медицинска помощ разходът е 35%. Виждайки тези цифри, се оказва, че там, където има регулация, т.е. в първичната извънболнична помощ и в специализираната извънболнична помощ, там преразход на лекарства няма", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com