БЛС: Нужна е нова рамка на финансиране на здравната система

743
БЛС: Нужна е нова рамка на финансиране на здравната система
Снимка: iStock/Guliver

Рейтингите на лечебните заведения трябва да служат и за ориентир къде българските лекари искат да работят. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по време на форума "Най-добрите болници" за 2018 г., организиран от Българска болнична асоциация и Investor Media Group.

Според д-р Маджаров е нужна новата рамка на финансиране на здравната система, но заедно с това трябва да бъдат подсигури критерии за качество на медицинската услуга.

Иновативно оборудване купува държавната кардиологична болница

Иновативно оборудване, с което да се създаде Център за неоангиогенеза с нов подход в лечението на сърдечно-съдовата патология, купува М...

„Една от основните задачи на БЛС е да гарантира качеството на медицината, професионалисти, които да лекуват на световно ниво. Важно е да има обективни критерии, а тези критерии трябва да залегнат в условията за изготвяне на бъдещите класации на лечебните заведения. Те трябва да осигурят обективно наблюдение на процесите, протичащи в лечебното заведение: от постъпването на пациента, през диагностиката, изписването на терапия и получаването на епикризата“, допълни д-р Маджаров.

Според зам.-председателя на БЛС проф. Николай Габровски класациите на лечебните заведения са от особено значение, за да могат да бъдат разбрани нагласите на пациентите, за да стане ясно какво им е необходимо, какво получават.

„Трябва да се подобри информираността между лекарите и пациентите. Хората, които търсят за първи път помощ, не знаят какво искат и понеже това не винаги може да стане по лесен начин те се чувстват излъгани. И тук е мястото на лекаря, който трябва да даде една много ясна и разбираема информация какво предстои, какви са стъпките, през които трябва да се мине. Много дълъг път беше извървян между пациент и лекар. Понякога пациентите ни задават дълбоко професионални въпроси и крайното решение вече се взима общо от лекаря и пациента. И това се случи само за около 15 години“, допълни проф. Габровски.

Класацията „Най-добрите болници“ отличи най-добрите лечебни заведения в 7 направления. Или както следва: кардиология – Аджибадем Сити Клиник, ортопедия – МБАЛ „Тракия“ - Ст. Загора, УНГ - МБАЛ „Тракия“ - Ст. Загора, АГ - МБАЛ „Надежда“ , педиатрия - УМБАЛ „Св.Марина ЕАД“ - Варна , онкология - „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ и хирургия - Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. А основните показатели, взети предвид при ранкирането на лечебните заведения бяха технология, персонал и качество на услугите.

Нов медицински стандарт ще намали смъртността при травматичните пациенти

Уеднаквяването на действията на всички спасители, работещи на терен, предотвратяват появата на нови увреждания и намалява в пъти смъртн...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com