БЛС призовава за разкриване на денонощни аптеки в най-кратки срокове

2179
БЛС призовава за разкриване на денонощни аптеки в най-кратки срокове
Снимка: Getty Images/Guliver

Българският лекарски съюз /БЛС/ призовава за разкриване на денонощни аптеки в най-кратки срокове като необходима мярка за борба с пандемията от коронавирус.

Ето пълния текст на позицията:

"С изострено внимание и безпокойство БЛС следи усложняващата се обстановка у нас: не само заради темповете, с които епидемията се разраства, но и заради ситуацията, в която от една страна са поставени медиците и цялата здравна система, а от друга българският пациент.

В подобна неравностойна битка е от изключителна важност всички ресурси на системата у нас да дадат своя принос за справяне с кризата. В тази връзка БЛС споделя тревогата на председателя на Българския фармацевтичен съюз - проф. Асена Сербезова във връзка с ограничената възможност за изпълнение на спешни рецепти и "невъзможността граждани да могат да влязат в аптека през 50% от нейното работно време."

БЛС е категоричен, че в интерес на българските граждани е в най-кратки срокове да бъдат направени нормативни промени, които да регламентират осигуряването на 24-часов достъп до фармацевтични услуги. Денонощните аптеки в България са около 30 на брой или около 1% от всички действащи аптеки в страната. Денонощни аптеки изобщо липсват в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението.

В условията на пандемия, а и не само, това е недопустимо! През последните месеци всички наблюдаваме как за дни се преструктурират болници, в борбата с пандемията влязоха и ДКЦ-тата, свидетели сме на нечовешкото натоварване на общопрактикуващите лекари. Сега е моментът и фармацевтичната помощ да включи всичките си ресурси в борбата с пандемията и да помогне на българския пациент, осигурявайки 24 - часов достъп.

Денонощните аптеки в страната вече са абсолютен минимум

Денонощните аптеки продължават да намаляват. Броят им вече падна под 1%. В София те са най-много. Колко точно обаче - не е ясно. Данни ...

Още веднъж заявяваме, че в началните стадии на болестта, при 90% от случаите, не е необходимо да бъдат приемани лекарства, за които трябва рецепта. От особено значение да бъдат взети в самото начало витамини, минерали, антипиретици и др., а за да се случи това е необходимо гражданите да имат сигурен и бърз достъп до медикаменти, за които не е нужна рецепта 24 часа в денонощието.

Затова, по примера на голяма част от високоразвитите държави, БЛС предлага още: Медикаментите без лекарско предписание да се предоставят за продажба и в хранителните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрекъснат цикъл на работа.

И не на последно място: След като складовете за лекарства на едро, вносителите и притежателите на разрешителни за употреба многократно заявиха, че няма недостиг на медикаменти, призоваваме аптечната мрежа в най-кратки срокове да поеме своята отговорност за навременно осигуряване на необходимите лекарства в аптеките на територията на страната.

От изключителна важност е цялата здравна система да работи заедно и всички усилия и ресурси да бъдат насочени към преодоляване на кризата. Време е да се обединим и да осъзнаем, че частният интерес не може да се поставя над обществения!", се казва в позицията на УС на БЛС, изпратена до медиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com