Болници скочиха в подкрепа на "Пирогов"

3911
Болници скочиха в подкрепа на "Пирогов"
Снимка: БГНЕС

Подетата нова медийна кампания срещу "Пирогов" и лично срещу нейния директор д-р Валентин Димитров е недопустима и особено осъдителна. Това се казва в разпространено становище от Асоциацията на университетските болници в България и Националното сдружение на областните болници за многопрофилно активно лечение след смъртта на 15-годишната Даная Кулева.

Вчера (26 януари) граждани отново излязоха на протест, искайки отстраняването на директора на болницата. Те се събраха пред Съдебната палата в София. Протестиращите настояват да се ускори процесът и да вземе решение относно искането за отмяна на решението, с което управителят беше освободен от длъжността си.

На 5 декември миналата година от Министерството на здравеопазването съобщиха, че директорът на Валентин Димитров е освободен от поста. Няколко дни преди това министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков посочи, че одит, извършен в лечебното заведение, показва финансови нарушения в болницата, както и че "Пирогов" е в лошо финансово състояние. Още: Позиция от "Пирогов" за Даная: Верни заключения на база неверни факти

Два дни след освобождаването на Димитров от директорския пост парламентарната комисия по здравеопазване възложи на министър Хинков да отмени издадения протокол, с който го освобождава като директор до произнасянето на всички компетентни органи.

Защита

"Тъжният изход от борбата, която колегите са водили по всички правила на медицината за живота на едно младо момиче, явно е подходящ повод за някого да нагнетява напрежение в обществото чрез властта на медиите", се казва в позиция на болниците.

Ани Стоянова

"Настояваме цялата медийна война срещу УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ незабавно да се прекрати. И в най-добрите болници в света, за съжаление, въпреки всички положени усилия, пациенти умират. Има състояния, в които и най-способните лекари са безсилни. Възмутително е човешката трагедия да се използва по такъв очевидно неморален начин за каквито и да са задкулисни цели. Крайно време е представителите на средствата за масова информация да осъзнаят своята отговорност пред обществото за начина, по който отразяват събитията, за трибуната, предоставяна на всякакви организации, които не подлежат на отчет и контрол, пишат оттам", категорични са те. Още: Протестите срещу шефа на “Пирогов” няма да спрат, казусът с Даная отива в МС (СНИМКИ)

Спроед тях злоупотребата с медийното влияние подкопава доверието на пациентите в медиците и възможността им да помагат, твърдят от болничните сдружения и напомнят, че претенциите на засегнатите лица се решават от компетентните органи.

Казусът "Даная"

От началото на седмицата майката на Даная Ани Стоянова е в безсрочен протест, в който я подкрепят и други родители. От лечебното заведение са категорични, че няма нарушения при лечението на 15-годишното момиче.

В първия одитен доклад "Медицински надзор" не откри нарушения по случая. По думите на майката обаче в деня, в който детето ѝ е настанено в отделението по неврохирургия, тя е трябвало да осигури на болницата медикамент, който се използва за лечение на кръвоизливи и за предпазване от такива. 

В късния следобед от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" разпространиха информация относно случая. От нея става ясно, че проверяващият екип след допълнително поставени, конкретни въпроси е констатирал нарушение в две от лечебните заведения при предписването и отпускането на лекарствен продукт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com