Болниците ще плащат по 239 лв. за пръстов идентификатор

1911
Болниците ще плащат по 239 лв. за пръстов идентификатор
Снимка: Thinkstock

Най-късно до 1 октомври ще е абсолютно задължително въвеждането на пръстови идентификатори за всички болници в страната. Това каза Мартин Банков, главен експерт в дирекция „Информационни процес и сигурност на информацията“ в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на пресконференция днес.

На 26 юли изтича срокът, сключен с фирмата-изпълнител на проекта - консорциум „Стемо – Гама Консулт“, за изпълнение на договора. След тази датата НЗОК има ангажимент да информира всички болници, че трябва да започнат технологичният процес по внедряването на системата, за който са предвидени максимум 2 месеца – до 26 септември. Най-късно до 1 октомври всички болници ще трябва задължително да работят със системата, съобщава "Фокус".

НЗОК успокои личните лекари: Идентификаторът влиза само в болниците

Електронният идентификатор ще бъде въведен през втората половина на тази година само в лечебните заведения, но не и за общопрактикуващи...

Банков подчерта, че дори и след заработването на пръстовите идентификатори с уникални идентификационни номера спешните случаи първо ще се лекуват, а после ще се регистрират в системата. „На никого няма да бъде отказано плащане, ако първо е лекувал, после е регистрирал пациента“, увери той. След въвеждането на системата в болничните заведение ще последва и внедряването им в аптеките и всички останали медицински структури.

Регистрационната система за здравноосигурителни събитията е на стойност 476 000 лева, а едно устройство ще струва 239 лева на болниците.

Кои ситуации се приемат като изключения и в кои няма да се изисква уникалния идентификационен код прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com