Брънзалов: Личните лекари не са получили обещания по 1000 лв. COVID бонус

2119
Брънзалов: Личните лекари не са получили обещания по 1000 лв. COVID бонус
Снимка: БГНЕС

Личните лекари не са получили обещаните 1000 лв. за първа линия. И не само не са получени, а имало осигурени пари в НЗОК само до декември 2020г. Не са получили и пари за поставените противогрипни ваксини от НЗОК. Нямало ги и средствата, с които Касата покрива разликата в потребителската такса за преглед на възрастните хора. В същото време станало ясно след среща с НЗОК, че пари за COVID кабинетите в поликлиниките има осигурени само до края на 2020г. Затова от БЛС искаме среща с премиера Борисов. Това съобщи пред btv д-р Николай Брънзаов, заместник-председател на БЛС.

"Не нямат ги, даже тези средства не фигурират в нашите фактури, които форсмажорно трябваше да отчетем към Касата, заради идващите празници. Те не съществуват в тези фактури. Ние си получаваме сумите без тях....Трябваше да са преведени сега, това са суми, които общопрактикуващите лекари трябва да ги получават от първи ноември, а вече декември дори не фигурират във фактурата.", каза д-р Брънзалов.

БЛС искат спешна среща с Борисов или спират преговори с НЗОК

Вече близо десет месеца българските медици са на фронта, не жалят сили и проявяват стоицизъм, себеотрицание и жертвоготовност в борбата...

"И не само тях ги няма. Няма ги и сумите, които трябва да получим за противогрипните ваксини, които сме сложили. Няма ги и сумите, не са преведени, по член 30 – във връзка с 1 лев потребителска такса за пенсионерите. Има специална процедура, ние се отчитаме с фактури и разликата се поема от НЗОК.", допълни той.

Веднага се обадих на зам.-министър Начева да питам за липсите. Отговорът беше, че ще има днес заседание на надзорния съвет на касата, където ще се решат евентуално тези неща. Кога обаче ще се получат тези суми даже и не попитах, защото виждате какво става, коментира той.

Обаче има друг голям проблем. На среща между НЗОК и БЛС е станало ясно, че има заделени пари само за ноември и декември по перото - 1000 лв. на личен лекар заради COVID. "От първи януари какво ще правим? Ние отиваме да договаряме Анекс за работата ни от 1 януари, за да дадем някакво спокойствие на колегите, които и без това изпитват затруднения в пандемията. Сега да изпитват трудности и с отношенията си с НЗОК. Така излиза", възмути се той. "За след януари отговорът беше – то не зависи от нас, пари няма заделени. Само че ние следим процесите, знаем, че има заделени 600 млн. лв. – буфер, който е определен точно за борба с епидемията и ще настояваме твърдо да постигнем по-добри условия на труд и най-вече спокойствие на колегите, които се борят с епидемията.", Подчерта д-р Брънзалов.

Юли месец са гласувани допълнителни 126 млн. лв. към бюджета на НЗОК, които до вчера или оня ден не бяха пипнати. В системата не са влизали свежи пари. До момента нашата система се справя с бюджета на НЗОК, гласуван в края на 2019г. за неепидемична обстановка. Така че в системата свежи пари няма, обясни той.

За COVID кабитетите в ДКЦ-тата положението също е неясно. За тях ще има финансиране към момента само за ноември и декември. След първи януари – отговорът беше същия – от нас не зависи, каза д-р Брънзалов.

БЛС предлага 20,5% увеличение на средствата за медико-диагностичните дейности

Становище на Българския лекарски съюз(БЛС) по повод Законопроекта за бюджета на НЗОК беше изпратено днес до Менда Стоянова, Комисия по ...

"И затова БЛС поиска среща с премиера Бойко Борисов, за да се изяснят тези неясноти: Ние договорни партньори ли сме или само ей така се срещаме да си говорим: „Дай ми текст демек напиши ми нещо, на което аз да кажа, че няма да стане“. Така вървят за момента нещата.", възмути се той.

За електронните направления:

"Не бих казал, че задачата е изпълнена на 100%. В частта издаване на направление – почти няма трудност. За съжаление, към последния анекс имаше текст, че може „и по електронен път да бъдат издавани тези направления“. Значи, хартията си остава, което е на практика това направление няма да е електронно, след като се изисква хартия. Обратната връзка все още не е осъществена от лабораториите – ние автоматично да получаваме резултатите от изследванията. Надявам се и има уверения, че до края на годината това ще бъде факт. И то не само за изследванията за COVID, а и за всички останали изследвания. Сега става по обичайния начин. Обикновено – първо пациентът е информиран и той ни връща информация. Ако PCR тестът му е положителен, той влиза в електронната система – от там също получаваме информация.", коментира зам.-председателят на БЛС.

Ваксина срещу COVID за личните лекари:

"Ще бъдат ваксинирани тези, които желаят. За съжаление, към момента информацията не се събира по най-правилния начин. Това става с някакви e-мейли, които се разпращат по нашите председатели на сдружения по места. И в РЗИ и в НЗОК разполагат с личните ни мейли. И мисля, че там трябва да бъде обменена тази информация, и то под формата на анкета, защото колегите имат много въпроси преди да кажат искат ли ваксина или не. Това не е като в стари времена преди да дойдат банани за Нова година, ние да се наредим на опашка да си купим. Има въпроси, които сме задали и чакаме отговор. Аз самият бих се ваксинирал първи, без уговорки, включително и политически, когато ми дойде времето. Просто защото мисля, че така трябва да борим епидемията. Но не говоря от името на съсловието, а от мое име. Колегите са в правото си да си зададат въпросите и да получат отговори. В крайна сметка това касае човешкото здраве.", каза д-р Брънзалов.

НЗОК и БЛС решават дали пътеката за лекуване на COVID-19 да стане 1200 лв.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) продължават обсъждането на анекс към Националния рамков ...

За има ли и списъци за желаещите да се ваксинират пациенти? "Разбира се, но това е четвъртият етап на ваксинацията в България. До него има време. Ние по принцип знаем кои са целевите групи, къде са рисковите групи, където първо трябва да се действа, но имунизацията е пожелание. Ние тези списъци ги имаме на нашите софтуери. Трябва да запитаме хората, да ги запознаем, да протече една по-широка кампания за запознаване с ваксините и надявам се, нещата ще се получат.", коментира той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без отчетени нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Коронавирусът в България: Едва 2 са откритите нови случаи за денонощие

Втори опит: МЗ с нова процедура за строеж на частна болница в Казичене

Коронавирусът в България: Лек ръст в броя на новите случаи

Над 1000 са официално заразените с коклюш у нас

"Трябва да усетят болката": Прокуратурата отказа да разследва заплахите срещу фондация "Даная"

Коклюшът продължава да се разпространява - болестта повтаря, заради краткия имунитет

Влиза в сила нова забрана за износ на инсулин

Без съществена промяна в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

МЗ разкри неправомерно забавяне на Националната детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване