България и Полша сезират Фон дер Лайен, не искат повече COVID-ваксини

1242
България и Полша сезират Фон дер Лайен, не искат повече COVID-ваксини
Снимка: БГНЕС

България и Полша ще отнесат към Европейската комисия въпроса за задължителната покупка на още големи количества ваксини срещу COVID-19 от Pfizer. Министрите на здравеопазването на двете страни не желаят държавите им да бъдат задължавани да закупуват препарати, които не са им нужни, защото в крайна сметка биват бракувани.

"Полша първа подкрепи България по повод преговорите, които се провеждат за ваксините. Министерски съвет взе категорично решение, че България няма да се присъедини към ново предоговаряне и доставка на нови дози ваксини срещу COVID-19. България желае да получава дози само когато има нужда, като тя да определя кога има нужда, а заплащането да се извършва след доставка на такива количества", заяви на брифинг във вторник служебният здравен министър Асен Меджидиев. Той посрещна у нас полския си колега Адам Ниеджиелски.

Бракуваме още 2,8 млн. ваксини за COVID-19

България ще бракува нови 2,8 млн. дози ваксини срещу COVID-19 през тази година. Това е огромен финансов ресурс, който се губи. Страната...

През март МС излезе с това решение, като позицията на България пред ЕК остава непроменена. Тогава Меджидиев заговори за 6-7 държави, които ще заемат същата позиция в Брюксел, но днес не спомена други освен Полша.

"Огромен брой дози ваксини бяха бракувани. Имаме около 1,4 млн. дози, които са платени, но не могат да се приложат и ще трябва също да се бракуват", каза министърът.

ОЩЕ: Д-р Меджидиев: Предстои да бракуваме още 2,5 млн. ваксини срещу COVID, а искат да закупим нови 7 млн. дози

"Полша категорично ни подкрепи. В момента се правят опити за предоговаряне с въвеждане на такси, които трябва да платим, за ваксини, които въобще няма да бъдат произведени. ЕК я нарича „такса гъвкавост“, аз я наричам „такса неустойка“, което е огромен финансов ресурс и България, и Полша категорично са на позицията, че няма да подпишем такова споразумение. Позицията на страната ни остава непроменена от последната среща в Брюксел, министърът на здравеопазването на Полша също я заяви", каза Меджидиев.

"Модерна" планира да увеличи цената на ваксината срещу COVID

Главният изпълнителен директор на „Модерна“ Стефан Бансел защити плановете на компанията да повиши цената на своята ваксина...

"Взехме решение да излезем с общо писмо от министър-председателите на страните, които са на тази позиция", допълни министърът и каза, че то трябва да стигне до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, защото "тя трябва да се намеси".

"Нашите български граждани имат нужда от доста средства за здравеопазването – спешна помощ за въздуха, детска болница. Не трябва да харчим огромен финансов ресурс за нещо, което не желаем, после да харчим и още, за да го бракуваме", аргументира се Асен Меджидиев.

"Няма да подпишем никакъв нов регламент, освен ако не се съобразят с нашите желания да не бъдат бракувани ваксини. Ако ЕК и Pfizer помислят, тези средства могат да бъдат насочени към други ниши в здравеопазването във всички страни от ЕС, могат да бъдат насочени към по-полезни места", заяви още министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com