България предложи да настани Европейската агенция по лекарствата в София Тех Парк

1858
България предложи да настани Европейската агенция по лекарствата в София Тех Парк
Снимка: Pixabay

София отговаря на абсолютно всички критерии, за да бъде новият дом на Европейската агенция по лекарства, разположен в София Тех Парк. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на представянето на кандидатурата на София за преместването на Европейската агенция по лекарствата пред посланиците от Европейския съюз, акредитирани у нас, и представителството на Европейската комисия в България.

Очаква се да бъде проектирана чисто нова сграда. Захариева призна, че конкуренцията е голяма и това е състезание заедно с 18 други държави. Според нея разполагането на европейска институция в България ще бъде знак към гражданите на страната, предаде "Фокус".

Ненков убеден, че има шанс да приемем Европейската агенция по лекарствата

България не закъснява с подготовката на кандидатурата си да приеме в София Европейската агенция по лекарствата и има всички шансове да ...

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че София Тех Парк е подходящо и атрактивно място за Европейската агенция по лекарствата и дори е предвидено там да бъде изградена и метростанция от продължението на третата линия на метрото. Очаква се този лъч да бъде завършен до края на 2019 г. По думите ѝ София привлича 54% от инвестициите в страната и рейтинговите агенции дават много добра положителна перспектива за развитието на града. Тя изтъкна, че вече има много автобуси, в които хората могат свободно да ползват интернет. Фандъкова обърна внимание и на образованието в София, като посочи, че в столицата са съсредоточени едни от най-добрите средни училища в страната. Тя посочи, че и с културната си програма, и с възможностите на богатото културно-историческо наследство на София са убедени, че си струва да бъде подкрепена кандидатурата ни.

Зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева заяви, че България вярва, че е достоен кандидат и че с нищо не отстъпваме на останалите страни. Според нея сме малка страна, но имаме предимства – планина и на 300 км море. Тя уточни, че вярват в единството на ЕС и това е съществен аргумент страната ни да бъдем един от кандидатите за преместването на Агенцията в София. Нейчева подчерта, че новата централа, която предлагат да бъде изградена, ще задоволи напълно необходимостта от комфортни условия на всички служители и дори може да надвиши 40 000 кв. м, с които сега разполага в Лондон. Според нея преместването на европейската агенция е икономически най-изгодно по много показатели, като едни от тях са добрата инфраструктура, достатъчният брой хотели и хотелски станции, които се намират в радиус от около 4 км от бъдещата сграда, транспортната инфраструктура, безплатният достъп до държавни и общински училища, достатъчното чуждоезиково обучение.

„При нас магазините работят и в събота, и неделя, и след 20.00 часа. Една от малкото държави сме, в които има толкова лесен и добър достъп до здравни услуги. Специалистите ни са водещи в много направления“, допълни тя. Нейчева подчерта, че покриваме критерия за здравното осигуряване на служителите, семействата и техните гости. Тя допълни, че в София са концентрирани основно доста от представителите на фармацевтичния бизнес, които са 250. „Има много добро образование в сферата на висшето образование. Като географско положение, нашата страна наистина е на място, в което би трябвало да се даде тласък в развитието ѝ“, каза още Лидия Нейчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

„Да закрием психиатриите“: Д-р Цветеслава Гълъбова за безкъсметието да си с психично болен

Отново 1 е откритият случай на Ковид у нас за денонощие

Ген. Мутафчийски: Има нещо, което не знаем за COVID-19, защо в Китай действаха толкова строго?

Прогноза: Полените активизират алергиите тази седмица

Родилка и бебе са починали в Самоков

Проф. Кантарджиев със съвети срещу кърлежите: Пръскайте с репеленти дрехите на децата

Набързо и без дискусия: Ясно е как кабинетът одобри частната детска болница в София

Създалото се обществено напрежение накарало Главчев да преосмисли за частната детска болница

Няма място за две детски болници: Говори Стефан Константинов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване