Българските акушерки: Свръх натоварени сме

9154
Българските акушерки: Свръх натоварени сме
Снимка: Thinkstock

Има свръх натоварване на акушерките в България. През 80-те години броят на акушерките в страната е бил около 8 000, а сега е 3000 и средна възраст на този персонал е 50 години. Недостигът е очевиден. Това каза Тони Калушкова, заместник-председател на Алианса на българските акушерки, предаде Фокус.

По думите й от Алианса на българските акушерките трета година алармират Министерството и предходните правителства за спешната нужда от промяна на практиките в посока майчино и детско здравеопазване, въвеждане на акушерски модел на грижа с цел подобряване параметрите на детска и майчина смъртност.

Ваньо Шарков: Здравният министър не може да затваря частни болници

Колко дълго време си работил и каква заплата получаваш не е оправдание за постъпката на Емилия Ковачева. Това заяви категорично заместн...

„За съжаление не намираме разбиране и подкрепа в тази насока. Бихме искали в навечерието на Международния ден на акушерката - 5 май, чрез организиране на пресконференция под надслов: „Акушерките - липсващото звено в майчиното и детско здравеопазване в България”, да запознаем обществеността с тази професия и да се опитаме с усилията на всички, имащи отношение към това институции, обществото като цяло, да доближим поне малко модела на детско и майчино здравеопазване в България до този в развитите европейски страни”, каза Тони Калушкова.

"От Алианса на българските акушерки не приемаме и не търсим начин за оправдаване на Емилия Ковачева. Побоят над бебето е действие, което нито една от нас, като професионалист, не оправдава", допълни още Калушкова.

Тя обясни, че от Алианса ще предложат на Асоциация на професионалистите по здравни грижи да се въведат периодични психотерапевтични тренинги или групи, в които да се работи с хората, които практикуват професията.

„Иска ни се да има сроков период, тоест към всяка акушерска да има изискване на определено време да минава такъв тренинг. Според нас това ще подобри практиката на колегите. Въпреки че този случай е частен и не характеризира практиката на акушерките като цяло”, коментира Тони Калушкова.

Акушерката Емилия Ковачева е посягала на бебе и преди

Майка, която е родила в болница "Софиямед" преди една година, заяви, че акушерката Емилия Ковачева е посягала и на друго бебе. Детето ...

Тя подчерта, че нейното мнение по отношение на агресията от страна на Емилия Ковачева не се отличава от това на Алианса на българските акушерски. „Аз, като акушерка и човек, не мога да приема такъв акт, такова действие. Мисля, че никой нормален човек не може да го приеме, изобщо всякакъв вид насилие, особено към новородено бебе”, каза Тони Калушкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com