Чиновничката прибрала 10 000 лв. заплата заради работа в почивните дни

3333
Чиновничката прибрала 10 000 лв. заплата заради работа в почивните дни
Снимка: БГНЕС

Работа в почивните дни на месец март тази година. Така шефката на инспектората на Министерството на здравеопазването Пенка Белева е заработила заплата от близо 10 000 лв.

Това стана ясно след пресконференция в сградата на министерството, на която присъстваха говорителят на ведомството Пламен Кенаров и началникът на отдел "Счетоводство" Радослав Щербаков.

Припомняме, че преди няколко дни стана ясно, че Белева е получила фиш за заплата за от близо 10 000 лв. За март 2016 г. тя е изработила над 100 часа извънреден труд и е начислено възнаграждение от 9795.85 лева, става ясно от фиш за заплатата й.

Здравният министър Петър Москов не знаеше за случая, но се ангажира да провери дали има нещо нередно, като същевременно подчерта, че Белева и още две дузини служители са претоварени от работа.

Индивидуалната месечна заплата вписана във фиша на Белева е 3 700 лв. , към тях са добавени и още 1350 лв. за минал месец. Нанесени са и три графи за извънреден труд – първата за 87,27 часа – 3210 лв., втората за 13,11 часа – 551 лв. и още 984 лева.

По време на днешния брифинг в здравното министерство стана ясно, че Белева е работила без нито един ден почивка през целия месец март.

Кенаров беше категоричен, че фишовете, издавани от ведомството, не изглеждат така, но не отрече, че сумите в документа са истина.

"Пенка Белева работи на нормиран 8-часов работен ден. През седмицата, след тези 8 часа, трудът не се заплаща, а се компенсира с отпуска", обясни от своя страна Щербаков.

Чиновник в конфликт на интереси с два пъти по-голяма заплата от Бойко Борисов

Ръководителят на Инспектората на здравното министерство Пенка Белева е взела 10 000 лева заплата през месец март. Това е около два пъти...

По думите му в работни дни не може да се получават пари допълнително за извънреден труд. Според него в конкретния случай с Белева извънредният труд е натрупан в събота и неделя и по време на официалните празници.

"Ставката се получава, като се раздели заплатата на броя работни дни в съответния месец, в който се полага труда и 8 часа, което е продължителността на деня. Ставката се умножава с коефициент 1,75, тъй като в почивните дни завишението е 75 на 100%", добави говорителят на министерството, като уточни, че за празничните дни завишението е 100 на 100 и служителят получава двойна надница.

Той на няколко пъти категорично заяви, че 100-те часа изработен труд на Белева са само за месец март.

Кенаров обясни и причината за натоварването на служителите през въпросния месец. “Трябваше да подготвим за около 20 дни доклад за всички обществени поръчки от 2009 до 2016 г. на 147 разпоредители”, изтъкна той.

Той първо сподели, че задачата е поставена от министър Петър Москов, но след това се отметна и каза, че авторът е Министерски съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com