X
 
 

Д-р Ангел Кунчев: Делото за неваксинираното дете ще бъде спечелено на следващата инстанция

1039 0
Д-р Ангел Кунчев: Делото за неваксинираното дете ще бъде спечелено на следващата инстанция
Снимка: БГНЕС
"Ще обжалваме това решение, трябва да възтържествува справедливостта и вярвам, че това ще стане." Това каза в интервю за bTV държавният главен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му това съдебно решение е прецедент и на Балканите, и страните от Западна Европа.

Защо в България няма Фонд за обезщетение при нежелана реакция от ваксина? (ВИДЕО)

"Филип се роди в 7-я месец. Беше едно мъничко бебенце, което веднага бше проплакало. Развиваше се нормално за връстниците си и много бъ...

Според Кунчев се цитира само една част от конвенцията, а се забравя една точка, в която пише, че когато заплашваш останалите и тяхното здраве, предните правила не важат.

Според държавния здравен инспектор това съдебно решение ще бъде отменено на по-горна инстанция, но е лошо, че то разколебава и плаши родителите.

По думите му подобно решение заплашва не имунизираните деца, а тези, които не мога да бъдат ваксинирани поради медицински причини:

"Не е малък процентът на тези деца, те имат отделни заболявания или алергии към отделните компоненти на ваксината и не могат да бъдат ваксинирани и децата, т. нар. "нонреспондери" и не създават достатъчен имунитет. Избягвам да се забърквам в юридическата страна и термините, но от медицинска гледна точка няма никакво двоумение за това какво трябва да се прави. Аз съм уверен в крайния изход, но дадохме излишна храна за тези дебати, което още повече разколебава и плаши родителите.", каза още Кунчев.

Д-р Ангел Кунчев: Гриповете се засилват през януари и февруари

Грипът умее много бързо да се променя и да ни изненадва с нови щамове. Засега обаче се занимаваме повече с респираторни вируси,  к...

Припомняме, че съдът в Сливен разреши неваксинирано дете да ходи на детска градина. Според решението на магистратите спирането му е проява на дискриминация.До казуса се стигна след сигнал на майка от сливенска детска градина за детето на отец Евгений Янакиев. Той отказва да ваксинира осмото си дете. Причината е, че едно от другите му деца е получило усложнение след ваксина за морбили.

След родителския сигнал се стига до съд и отецът печели делото. Така дебатът за и против ваксините отново излезе на дневен ред, но вече и със съдебно решение по въпроса.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално