На първа инстанция: Дете без ваксини може да ходи на детска градина

29604
На първа инстанция: Дете без ваксини може да ходи на детска градина
Снимка: Getty Images/Guliver

По закон в България деца могат да ходят в обществени ясли и детски градини само ако имат необходимите имунизации. Решение на първа инстанция на съда обаче преобръща това положение.

Става въпрос за едно от децата на известния в Сливен отец Евгений Янакиев. Административният съд в Сливен счита, че недопускането му на градина представлява дискриминация, пише в. "Сега" в днешния си брой. Тепърва обаче ще трябва да бъде чуто и мнението на Върховния административен съд (ВАС). Отецът е известен като противник на ваксините, защото седмото му дете е получило пристъп на паника при поставянето на ваксина срещу морбили и има проблеми с говора.

Обяснено като за идиоти: Ваксините

Представете си, че в банята ви са влезли един водопроводчик с 30 години стаж и една случайна жена от трамвая, която със сигурност не е ...

През 2018 година РЗИ Сливен отказва достъп до градина на едно от общо деветте деца на отеца, тъй като родителите му отказват да го ваксинират. Не получават и детски помощи за момчето и за една от сестрите му, която също не е имунизирана. Бащата и майката се жалват в Комисията за защита от дискриминация, че детето няма достъп до социален контакт с връстниците си и до професионални педагози. Те считат за "неправилен, немотивиран и повърхностен извода на РЗИ - Сливен, че "неваксинираните деца са изложени на риск от заболяване и поставят в риск ваксинираните поради създаване на условия за понижаване на колективния имунитет". Според тях опасни са само тези, които са болни в момента, а не ако евентуално се разболеят в бъдеще. Освен това задължителни ваксини има само за записване в градини и ясли, но не и в училище, тъй като по конституция началното образование е задължително.

Комисията обаче решава, че дискриминация няма. Не се ограничава правото на детето на образование, защото посещаването на градина не е задължително, "нормативно установеното задължение определени лица да подлежат на задължителна имунизация е в съответствие и с други основни човешки права - на живот, на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи", т.е. че така се предвижда превантивна защита на децата от заразни болести, смята КЗД. Затова и има ограничения при прилагането на законодателството за защита на правата на човека - когато става дума за защита на здравето или правата и свободите на другите, мотивират от комисията решението си, че дискриминация няма.

В края на миналия месец обаче Административен съд-Сливен отменя решението на КЗД. Основният мотив е, че законодателството дава възможност на градина и ясла да ходят и деца, които не са ваксинирани по медицински причини и имат трайни противопоказания. "Следователно законодателят допуска достъп до предучилищно посещение в държавно детско заведение и на деца, които не са имунизирани. Обстоятелството, че се допуска такава категория неимунизирани деца да посещават детска градина налага извода, че и тяхното присъствие в заведението при едно евентуално заболяване би могло да постави в риск ваксинираните деца. Следователно, ако съображенията на законодателя са за спиране и предотвратяване разпространението на епидемии, то би следвало забраната за достъп до градина на неимунизирани деца да е еднозначна и категорична досежно всички деца без поставени задължителни ваксини. В случая обаче не е така", мотивира се съдия Иглика Жекова, и затова смята, че детето на отеца е поставено в неблагоприятно положение.

Освен това съдът се съмнява и в довода на РЗИ, че неимунизираните деца поставят в риск имунизираните. Целта на имунопрофилактиката е именно да се създаде имунитет, поради което и не следва да съществува риск от заразяване при ваксинираните деца, смята съдът.

Намаляват ваксините на бебетата, отпада пробата за туберкулоза

Пневмококовата конюгирана ваксина при деца до 6-месечна възраст вместо три ще им се слага два пъти.  Пробата Манту, която се прав...

Съдия Жекова смята още, че "изложените в подкрепа на задължителната имунизация като условие за достъп до детска градина доводи за предпазване от заразни болести и епидемии не следва да се приоритизират пред целта на държавата да създава подходящи условия за отглеждане и изграждане на психологически адаптирани, комуникативни и интелектуално и нравствено пълноценни индивиди. Целта на създаването на детски градини е не само подпомагане на работещите родители в грижите за децата, но и осигуряване на условия за социализиране на последните, създаване на полезни навици, в т.ч. и подготовка за предстоящото училищно обучение". Затова и лишаването на детето на отеца от градина може да се приеме като по-неблагоприятно третиране.

Позиции

Риск за ваксинираните има, подчерта д-р Атанас Мангъров, известен като специалист относно ваксините (бел. ред. - специално имунизацията срещу морбили е на два етапа, като по-силният имунитет се изгражда чак след второто поставяне на ваксината, на 12 години). Той обаче призна пред Нова телевизия, че няма закон, който да забрани на неваксинирано дете да ходи на училище. Съдът сигурно е прав от юридическа гледна точка, но не и от медицинска, смята лекарят. Той предупреди, че съдебното решение ще позволи и на други родители да действат така.

Отец Янакиев попита Мангъров дали ваксините понякога могат да бъдат опасни. Мангъров отговори, че могат, но било опасно и да пиеш вода, защото можеш да се задавиш, обаче това не пречило. "Шансът да се получи някакво усложнение и заболяване е минимален, милионни части от процента, докато шансът човек да загине от заболяване, за което съществуват ваксини, е хиляди пъти по-висок", заяви лекарят и даде за пример Румъния и процента на загинали от морбили. Смъртността при морбили е 1:1000, добави той. Доцентът беше попитан и защо в България няма фонд за обезщетения и помощ на пострадали от ваксини. "Няма, не е създаден", призна лекарят, без да обясни защо. Такъв фонд има и в Русия. Какво е положението с фонда в България и пълния отказ в страната ни въпросът дори да бъде обсъден - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com