Д-р Кацаров: Трябва да направим пациента и клиент, за да се зачитат правата му

10460
Д-р Кацаров: Трябва да направим пациента и клиент, за да се зачитат правата му
Снимка: БГНЕС

Не смятам, че трябва да има отделен закон за правата на пациентите. Те и сега са добре са разписани, заяви пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата на пациентите. 

"Има само един начин тези права да бъдат гарантирани, ще ви го кажа много кратко – ако искате правата на пациентите да се зачитат, трябва да промените системата, така че плащането на медицинските услуги да зависи и от това дали е доволен, или не пациентът, т.е. да направим пациента и клиент", каза Кацаров. 

Пациенти започнали да си плащат, за да не ги връщат болниците

Най-късно до септември ще се наложи бюджетът на Здравната каса да бъде актуализиран, тъй като средствата, заложени за тази година, няма...

Той уточни, че момента има внесено предложение в Народното събрание (НС) и се обсъжда сега в пленарната залата на второ гласуване Закона. "Има внесено предложение, което предвижда, че всеки от нас в двуседмичен срок, след като излезе от болницата, може онлайн с уникалния си код за достъп до страницата на НЗОК да подаде електронна жалба, че не е доволен, защото са му взели пари и той е смятал, че не е трябвало да плаща, защото според него качеството на услугата не е било добро, не са му дали достъп до документацията и информираното съгласие не е дадено, както трябва. Законът предвижда това автоматично да води до проверка от Здравната каса, защо този човек не е доволен. Ако тя установи, че човекът е прав, няма да плати на болницата и ще я санкционира. Ако установи, че човекът неправилно е подал сигнала, просто всичко ще свърши с тази проверка и болницата ще си получи парите", обпсни Кацаров. 

Според него уникален код за достъп и сега може да се получи през Здравната каса, а в предложението е записано той да може да се вземе от кабинетите на общопрактикуващите лекари, за да бъдат улеснени хората. 

Кацаров коментира идеята на министъра на здравеопазването тези, които не ходят на профилактични прегледи, да плащат по-високи здравни вноски. "Това е логически издържано, но практически не виждам как ще стане, тъй като, ако сега направите справка в Здравната каса колко души не са отишли на профилактични прегледи, ще видите, че почти няма такива", каза той. 

Председателят на Центъра за защита на правата на пациентите е на мнение и че няма нужда от правна дефиниция на лекарската грешка. "Лекарската грешка няма нужда да има правна дефиниция. Има член 45 от Закона за задълженията и договорите, който третира случаите на непозволена увреда", посочи той.

Милан Миланов: Държавата не плаща здравните осигуровки, това е проблемът

С това колко хора са неосигурени се спекулира. Това каза проф. Милан Миланов, който смята, че 300-400 души, които работят, не плащат ос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване