Дефицитът на здравната каса е близо половин милиард

50643
Дефицитът на здравната каса е близо половин милиард
Снимка: БГНЕС

Близо половин милиард лева е дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Днес Надзорният съвет на касата се събира, за да търси изход от ситуацията и да реши дали ще има актуализация на бюджета, предаде БГНЕС.

Преразходът на Здравната каса до края на годината се очаква да е 491 млн. лева, съобщи БНР, позовавайки се на финансов анализ на институцията. Най-сериозният дял в него формира болничната помощ. До края на годината Здравната каса няма да може да плати на лечебните заведения над 329 млн. лева. За лекарства за домашно лечение не достигат над 96 млн. лева, за онкомедикаментите - над 48 млн. лева. Други 16 млн. лева няма да достигнат за покриване на медицинските изделия, пише още в доклада. Основният проблем пред здравната система и стабилността на Здравната каса е увеличаващият се брой на хоспитализациите.

Ако бюджетът на здравната каса не се актуализира или не се вземат други мерки, след септември у нас няма да има здравеопазване, каза преди дни председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. От съсловната организация настояват за среща с премиера, с финансовия и здравния министър, с всички парламентарни партии. Ако обаче се наложи актуализация на бюджета на НЗОК, тя трябва да се гласува, докато работи този парламент. За спешна актуализация на бюджета на касата настояха в отворено писмо и пациентски и болнични организации. Пациенти и лекари искат още да отпадне и постановлението, прието преди два месеца, за остойностяване на медицинската дейност.

Реално изчисленият дефицит на касата на базата на досегашни разходи е около 330 милиона и с толкова трябва да се актуализира бюджетът, за да няма срив в здравеопазването, каза д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването и представител на държавата в управата на здравната каса. "В този дефицит влизат дефицит на плащания на болнична помощ и за лекарства за домашно потребление. Тази година има изключително голям ръст на потребление на болнични услуги. Според мен една актуализация на бюджета ще даде спокойствие на хората, че има средства и когато са болни, ще си получат спокойно лечението" каза д-р Пенков.

Здравната каса спестила 6 млн. лв. за лекарства

Националната здравноосигурителна каса е спестила 6 млн. за лекарства. Това стана ясно след края на работата на Комисията по договаряне ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване