Депутатите одобриха създаването на Национална здравна карта

5605
Депутатите одобриха създаването на Национална здравна карта
Снимка: БГНЕС

Народното събрание (НС) създаде Национална здравна карта. Това стана с гласуваните на второ четене промени в Закона за лечебните заведения.

По картата ще се определя необходимостта от лечебни заведения за всеки район в страната. Предстои да се гласува дали Националната здравна карта ще се съобразява с НЗОК при сключване на договори, информира БНР.

Москов: Когато имаш само цел без почтеност, нищо не върви

"Това не е някакво действие, изолирано, това е предложение на правителството за Реформаторския блок е категорично неприемливо - парлам...

Спорният текст е, че в областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности от брой легла по видове, определени от Националната здравна карта, НЗОК ще сключва договори с лечебни заведения за болнична помощ или техни обединения, избрани по критерий и ред, определени с Наредба на министъра на здравеопазването.

По време на дебатите по случай този текст министърът на здравеопазването Петър Москов заяви, че днес в българския парламент е произнесена истината – сериозна част от лечебните заведения са механизъм за облагодетелстване на политически партии. Срещу това е механизмът на здравната карта, каза той, цитиран от БГНЕС.

Чрез Националната здравна карта ще се определят и планират потребностите на населението, достъпа на извънболнична и болнична медицинска помощ на териториален принцип. Тя ще се изготвя въз основа на областни здравни карти, за които министърът на здравеопазването ще назначава комисия.

Народните представители запазиха изискването директорите на Диагностично-консултативните центрове да са специализирали в здравната сфера.

Спешните центрове в 18 области вече разполагат с апарати за телемедицина

Спешните екипи в 18 области вече разполагат с 25 апарати за телемедицина, съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. За пъ...

Освен това, депутатите удължиха работното си време до приемане на целия Закон за лечебните заведения.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване