Директорът на Фонда за лечение на деца бил притискан от Москов над половин година

1481
Директорът на Фонда за лечение на деца бил притискан от Москов над половин година
Снимка: БГНЕС

Имало ли е пликове с пари в кабинета на арестувания шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров? Според куп членове на Обществения съвет към Фонда става въпрос за активно мероприятие, а здравното министерство пречи винаги, когато работата на Фонда потръгне.

Пликовете с пари досега не са доказан факт, подчерта журналистът от БНТ Мария Чернева, която е член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца. Тя беше категорична, че докато няма ясни доказателства, не трябва "да се намесват чудовища".

След арестите: Нов шеф на Фонда за лечение на деца

Председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ е новият директор на Фонда за лечение на деца. Лично здравния...

Има ли предистория? Ако Фондът почне да работи, винаги идват проблеми от здравното министерство, каза пред Нова телевизия Красимира Величкова, друг член на Обществения съвет на фонда. Тя припомни, че Павел Александров беше уволнен от кабинета „Орешарски”, което за нея е било политическа смяна. Помним много добре едни лимити, едни невъзможни критерии за покриване, преди намесата на Павел Александров, добави Мария Чернева. Ако ние имахме съмнения за корупционни схеми, първи бихме алармирали.

Работим с този екип на Фонда вече 6 години, коментира Десислава Хурмузова, трети член на Обществения съвет на Фонда. Тя се запита как точно тези хора ще се върнат на работа, тъй като вчера (20 април) са задържани всички във Фонда. Хурмузова добави, че проверки във Фонда са започнали от август. От тогава е имало натиск Павел Александров да подаде оставка, а хората във Фонда не получиха заплати за декември, подчерта Хурмузова. Може би трябва да се махна, е казал Александров тогава, но ние като Обществен съвет го подкрепихме, добави Хурмузова.

С този директор Фондът работеше най-добре – най-много деца заминаха на лечение в чужбина, категорична е Красимира Величкова. Тя добави, че всеки, който в България покаже независимост, му се оказва натиск. А Десислава Хурмузова разказа, че във Франция има апартамент, който се плаща от Фонда още от началото на съществуването му, за да може там болни деца да живеят с родителите си, когато лечението е много дълго. Ако говорим за периоди от една година например, няма чужди болници, които да предоставят толкова дълг престой, каза Хурмузова.

Красимира Величкова заяви, че ще се свържат с водещите европейски клиники, с които работи Фонда, за да защитят и те името си, тъй като има слухове, че тези клиники връщали пари от лечение на деца по частни сметки. Десислава Хурмузова добави, че конфликтът между Павел Александров и здравното министерство е бил такъв, че Петър Москов и един от заместниците му Ваньо Шарков са казвали „предайте на г-н Александров да внесе едикой си доклад”. Нормално ли е през Обществен съвет да върви такава комуникация, попита риторично Хурмузова. Тя заяви и, че здравното министерство няма интерес деца да се пращат на лечение в чужбина, за да остават парите за лечение в България.

Арестуваха шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина

Над 10 души са арестувани при операция на ГДБОП, която се провежда в сградата на Фонда за лечение на деца в чужбина. По непотвърдена и...

Случаят на четиримесечния Дилян

По думите на Величкова от клиниката в Тюбинген, където майката и бащата на Дилян искат да се лекува детето им, има оферта за лечение, но без дата, защото случаят е много сложен и германците събират консилиум от 4-5 лекари, не всички от които работят в тази клиника. Имало и друга оферта за лечение – от Турция, като от там има и дата. Родителите обаче искат лечение в Германия, което е тяхно право, каза Красимира Величкова.

Майката на Дилян - Даниела Христова, потвърди, че през октомври миналата година е получена оферта за операция в Тюбинген, но не и за последваща химиотерапия и необходими процедури. Майката заяви, че обвинява Фонда дотолкова, че системата не работи добре и нещата не се случват бързо. По думите ѝ за последно, когато е говорила с Павел Александров, той се е държал „грубо и арогантно”. „Не ми дръж такъв тон, ти като си толкова отворена, защо не се активизира да си свършиш нещата сама, ма”, били думите на Александров, след като майката поискала да знае защо има толкова етапи и процедурата е толкова бавна. Няма нужда допълнително да бъдем мачкани и тъпкани психически, добави тя. На мен никой не ми е искал пари, завърши Даниела Христова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com