Директорът на "Майчин дом" с огромна заплата, лекари и сестри – под критичния минимум

20418
Директорът на "Майчин дом" с огромна заплата, лекари и сестри – под критичния минимум
Снимка: БГНЕС

Докато изпълнителният директор на държавната болница "Майчин дом" е с годишна заплата, възлизаща на почти 1 милион лева, то началниците на клиники и отделения, лекарите с по една и две специалности, както и медицинските професионалисти по здравни грижи получават възнаграждение под средното ниво в отрасъл "Здравеопазване".

Изключение от целия състав на лечебното заведение – с по-високи заплати са главната и старшите медицински сестри. Това става ясно от доклад на звено „Вътрешен одит“ към МЗ относно извършени разходи за възнаграждения на персонала, вземанията и задълженията на Специализирана болница за активно лечение по акушерство игинекология“ Майчин дом“ ЕАД и дъщерното й дружество „Майчин дом – Медицински център“ ЕООД. Проверката касае периода от 1-ви януари 2020-та до 31-ви май 2022 г. Още: Как се разпределят парите в "Майчин дом": Уволнената д-р Елена Георгиева в "Отговорите" (ВИДЕО)

Лечебното заведение няма сключен Колективен трудов договор.

Не е определено какъв процент от приходите се разпределят за заплати. В правилата не е предвидено издаването на писмен акт за определяне на месечния процент на отчислението. Не са заложени критерии и показатели, регламентиращи размера на месечното отчисление в зависимост от финансовия резултат на лечебното заведение.

Допуска се в индивидуалния трудов договор на работника или служителя да бъде договорено индивидуално основно трудово възнаграждение, различно от посоченото в длъжностното разписание.

В правилата е посочено, че размерът на основното трудово възнаграждение се определя в съответствие с критериите сложност на труда, отговорност на труда, тежест на труда и параметри на работната среда. Не са определени обаче показателите за оценяване по тези критерии и тежестта на отделните критерии при определяне на общата оценка. Не е разписано по какъв начин се оценява цялостното трудово представяне на служителите и как това влияе върху работните заплати.

Без минимални стойности

Не са определени минимални стойности или диапазони на основните заплати по длъжностни нива според изискванията на чл. 46 ал. 3, т. 3 от Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“.

Сумите за допълнително материално стимулиране (ДМС) се разпределят от прекия ръководител, без да са заложени критерии и показатели за оценка на трудовото изпълнение – т.е. субективно. Такива права има и изпълнителният директор – по своя преценка да определя ДМС на служители от ръководството и административно-стопанския блок. Това е „предподставка за субективно определяне на допълнителните възнаграждения“ – пише в още в одита.

На практика не е определено какъв процент от приходите се разпределят за заплати.

"Без основание е дадена възможност на изпълнителния директор ежемесечно да получава сума, формирана от немедицински и медицински услуги, свързани с обслужване на договорите за тях или тяхното администриране, както и приходите от допълнително поискана услуга от пациента" – е другото констатирано нарушение. 

В договорите за управление на проф. Иван Костов пише, че "изпълнителният директор няма право да работи по трудов договор за времето, за което е избран за такъв, освен в предвидените от закона случаи като преподавател във висшите медицински училища".

Когато изпълнителният директор е лекар, той има право да практикува по специалността си в лечебното заведение, което управлява, с цел поддържане на квалификацията в рамките на времето, съответстващо на не повече от два работни дни седмично, както и при възникнал спешен случай.  

Отделно проф. Костов има сключени безсрочни консултантски договори за медицински услуги, които според одита са с характер на трудов договор. Те са с дъщерното дружество "Майчин дом – медицински център".

За две години и пет месеца той е получил възнаграждения по тези „безсрочни“ граждански договори на обща стойност 1 839 168 лв. Още: Внесени са три сигнала до прокуратурата срещу шефа на "Майчин дом": Д-р Алън Начев и д-р Елена Георгиева в "Отговорите" (ВИДЕО)

С най-голяма стойност са изплатените възраграждения на проф. Иван Костов в общ размер на 948 516 лв., което представлява около 51,57% от общо изплатени възнаграждения по всички граждански договори за проверявания период.

Отделно от тях за проверявания период изпълнителният директор е получил 208 626 лв. за извършвана допълнителна дейност по Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, включително за избор на екип.

Тези възнаграждения са за дейността му като висококвалифициран лекар и основно за поддържане на неговата квалификация.

По договора му за управление е получил 181 184 лв. за целия период. Под формата на "допълнителни възнаграждения" извън тях е получил възнаграждения общо от 154 686 лв., а за избор на екип и други като лекар – общо 214 450 лв.

Констатацията в одита е, че поради липсата на ефективен контрол е допуснато с роботизирхирургична система "Да Винчи" да работят лекари, за които не са представени документи, че са преминали обучение. 19 са лекарите, работили с тази система, включително проф. Иван Костов.

Текучество в "Майчин дом"

През 2020 лечебното заведение са напуснали общо 106 служители, като на 93 от тях трудовият договор е прекратен без която и да е от страните да дължи предизвестие. Трима са си отишли поради придобито право на пенсия, а деветима са били със срок на изпитване. От напусналите 53% са медицински персонал – лекари, акушерки, медицински сестри и лаборанти. Коефициентът на текучество за годината е 19%, което значително превишава приемливата степен на текучество от около 5%. Още: Ако искате си ходете: Здравният министър към протестиращи медици от "Майчин дом" (ВИДЕО)

През 2021 са напуснали 94 служители, което представлява 17% от списъчния състав на болницата. Половината от напусналите са с медицинско образование.  

От януари до май тази година "Майчин дом" са напуснали 28 служители.

Към края на 2022 г. според доклада за дейност 556 души работят в СБАЛАГ "Майчин дом". Дружеството е на печалба 109 хиляди лева и няма просрочени задължения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Костадин Ангелов за детската болница: Хинков поиска да се строи без конкурс, чакам го в съда

Д-р Илиев: Новият вариант на COVID-19 не е лек, но не е по-опасен

Без отчетени нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Коронавирусът в България: Едва 2 са откритите нови случаи за денонощие

Втори опит: МЗ с нова процедура за строеж на частна болница в Казичене

Коронавирусът в България: Лек ръст в броя на новите случаи

Над 1000 са официално заразените с коклюш у нас

"Трябва да усетят болката": Прокуратурата отказа да разследва заплахите срещу фондация "Даная"

Коклюшът продължава да се разпространява - болестта повтаря, заради краткия имунитет

Влиза в сила нова забрана за износ на инсулин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване