Джипитата: Москов да види „другата България" в малките населени места

5008
Джипитата: Москов да види „другата България" в малките населени места
Снимка: БГНЕС

67% от общопрактикуващите лекари у нас са на възраст над 50 години и едва 33 на сто са под тази възрастова граница. Това показват данните за 2015 година, съобщиха от Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас. Оттам посочиха, че сред реформите, които се правят в сферата на здравеопазването, няма нито една, насочена към подобряване на работата на джипитата в България, информира "Дарик нюз".

В България не се говори за общопрактикуващите лекари, а ако се говори, се казва, че всичко е наред, а това не е вярно, подчертаха от сдружението, което ги представлява. Оттам за пореден път припомниха предложенията си, които биха подобрили работата на джипитата.

Москов е категоричен, че не трябва да има автомати за вредни храни в училищата

В бюфетите на родните училища се продават енергийни напитки, а по коридорите на учебните заведения са разположени автомати за сладки и ...

Едно от тях е да се премахне ограничението за работа на един общопрактикуващ лекар в различни лечебни заведения. От сдружението предлагат и да се въведат допълнителни дейности, които едно джипи в България може да извършва, тъй като това би улеснило достъпа на пациентите до диагностика и лечение, от една страна, и би стимулирало лекарите да повишават квалификацията си, от друга.

Друго искане на джипитата е за повече направления. От сдружението смятат, че би било добре и разликата с потребителската такса за посещение при личен лекар за хората, за които тя е намалена, да се плаща от социалното министерство. Лекарите поискаха още да правят един единствен отчет и то към една единствена институция, а не както сега да се отчитат на здравната каса, след което на здравното министерство.

В заключение от сдружението отправиха покана към здравния министър Петър Москов да задели три дни, за да обиколи страната и да види другата България в малките населени места. Действащите общопрактикуващи лекари у нас са 4495, като от тях малко по-малко от 600 са без никаква специалност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване