До година и половина може да останем без Спешна помощ

1706
До година и половина може да останем без Спешна помощ
Снимка: БГНЕС

"Управляващите трябва да чуят в какво спешно положение сме. Първо има недостиг от 1500 човека. След година, година и половина страната може да остане без Спешна помощ. Има лошо заплащане, лоши условия за труд. С изключение на ГЕРБ вчера на протеста всички парламентарни групи категорично казаха, че ще подкрепят исканията на медиците. Ако наистина е така, протести няма да има, но ако не ни чуят, протестите ще продължат в цялата страна", каза председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов.

Той и колегите му излязоха на протест пред Народното събрание с искане за повишаване заплатите в Центровете за спешна помощ. Преди дни те протестираха пред Министерството на здравеопазването със същите искания.

Митов се надява протестиращите да бъдат чути и заяви, че ако не настъпят промени протестите ще продължават по цялата страна.

"Тази цифра от 60 млн. лева са я смятали депутатите, ние не сме я споменавали. Ние просто искаме някакво дългосрочно решения, защото няма яснота какво ще има утре. В тази цифра влиза и издръжката на самите Центрове по спешна медицинска помощ. От 8 години бюджетът, с който се работи, е същият. Цената на всичко е нараснала с 150-200% , а държавата не е отпуснала нито един лев допълнително. Вчера бяхме поканени от г-н Митев, който е член на бюджетната комисия от ПП-ДБ, той беше загрижен, но не беше запознат с проблемите. Той каза, че ще говори с финансовия министър Асен Василев и днес отново ни покани на среща. Явно има развитие", допълни Митов.

ОЩЕ: Над 30 сигнала в столичната Спешна помощ за пострадали от жегите

Някои от основните искания са поне 50% увеличение на заплатите, актуализация на парите за храна, дрехи и нощен труд, но Красимир Митов твърди, че са готови на компромиси стига желанията им да бъдат чути.

"Да не забравяме, че след няколко месеца ще се вкара и следващият бюджет. Готови сме на компромиси. Линейките не са специализирани. Това са бусове, които са пригаждани за линейки. Материалната база е в окаяно състояние. Трябва ни свежа вълна от млади хора, защото се се работи много часове извънреден труд. Понякога по 72 часа", каза Красимир Митов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проблемът с дългото чакане на линейка все още продължава, а председателят на синдикат "Защита" допълни, че малките населени места също са застрашени.

"В София имаме информация, че се чака 3 часа за линейка. В по-малките населени места е друг проблемът - липсват лекари поради ниското заплащане. Балчик например се обслужва от един екип, хората от други филиали отиват там на извънреден труд. Един проблем, за който има развитие е за категорията труд. Тя им беше отнета и до сега никой не поемаше ангажимент, но министърът на здравеопазването каза, че се е заел със случая", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 25 области няма открити заразени

Д-р Аспарух Илиев прогнозира пробив при ваксините срещу рак - ето кога

Майката на Даная: В България трябва да си нагъл, да крещиш, за да ти се обърне внимание

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма отчетени смъртни случаи

КНСБ: Възможни са ефективни протести в здравеопазването

Сред проверката в МБАЛ "Света Петка": Случаят с посинената 104-годишна жена отива в прокуратурата

Спад в броя на заразените с Ковид за денонощие

От днес влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

Пътувайте безплатно със ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ на 16-17.05.24 г. за прегледи със специалистите на Болница Мемориал!

Пореден ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване