Доц. Ангел Кунчев: Теоритично минимум 6 месеца трае имунитетът от ваксина срещу коронавирус

5598
Доц. Ангел Кунчев: Теоритично минимум 6 месеца трае имунитетът от ваксина срещу коронавирус
Снимка: БГНЕС

Дай Боже да не важи всяка година да се имунизираме срещу COVID-19, но ако това е решението, значи ще трябва. Теоритично минимум 6 месеца трае имунитетът от ваксина срещу коронавирус, като всички производители работят за удължаването му. Но да не забравяме клетъчният имунитет, има много заболявания, при които той е давал много по-дълготрайна защита. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

С тази практика от 25 000 ваксини и с третата пратка, която очакваме до 2-3 февруари, ще имаме 100 000 ваксини (от Pfizer/BioNTech). С това ще можем да почнем имунизацията на домовете за възрастни хора. Очакваме, че още на 6 януари ще има разрешение за ползване на ваксината на Moderna, а до края на януари – на AstraZeneca и Оксфордския университет. Имаме договори с 5 компании, обясни пред БНТ националният здравен инспектор предвид дошлата днес, 4 януари, втора пратка от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech.

В Китай почнаха масова ваксинация срещу коронавируса

Хиляди хора се наредиха на опашка в Пекин, за да получат одобрена от държавата местна ваксина срещу коронавируса, съобщи АФП. Китай се ...

Около 300 млн. лева струват ваксините срещу коронавирус на България. Всеки ще може да се ваксинира – и здравноосигурени, и неосигурени.

Възможни са малки промени в графиците и количествата, но няма да са съществени. Колкото повече хора имунизираме, толкова по-малко място ще остава за вируса и толкова повече ще отпадат мерките, поясни Кунчев. "То е ясно, че надали 100% ще искат да се ваксинират, но нямаме право да лишаваме някого от това негово право на защита на здраве", каза още той. Ако в България останат излишни ваксини, ще можем да ги продаваме на други страни.

Къде организирано през колективите, къде през личния лекар всеки ще има възможност да бъде имунизиран с времето, заяви Кунчев.

Националният здравен инспектор не можа да каже колко точно медици на първа линия са получили помощ и съответно не коментира с числа колко от тях искат да се ваксинират. Сигурно 2-3% няма да могат, защото имат медицински противопоказания, а сега процентът на медици изобщо, които искат да се ваксинират, вече е над 40%, в някои болници е 100%, добави Кунчев.

Може да даряваш кръвна плазма, ако си ваксиниран - зависи от нивото на антитела. А аз ще се ваксинирам до края на тази седмица или в началото на следващата, защото не се водя като човек на първа линия, каза още националният здравен инспектор.

Борисов: Гарантираме 60/40 до септември 2021г., въвеждаме 75/0 за затворените бизнеси (ВИДЕО)

"На последното правителствено заседание за 2020 г. взехме много важни решения: ✅ Разпределяме 300 млн. лв. от бюджета за 2021 г. за уд...

По думите на Кунчев, като нищо няма да има грипна епидемия в България и Европа. Все още не бил засечен грипен "изолат", което друга година не било се случвало.

Мерките

Според Кунчев, нямало нужда да се тестват масово учениците, когато има много високо ниво на зараза въобще в обществото. Той каза и, че най-малките разпространявали по-малко вируса и по-малко страдали от него. Когато видим данните на 11-12 януари, може по-големите ученици да се върнат в клас, но аз лично се съмнявам, че ще стане.

"Най-често инкубационният период на заболяването е 5-6 дни, когато вирусният товар е по-малък - 10 дни", коментира още Кунчев. Според него, няма да има взривоподобно увеличение на новите случаи заради коледните и новогодишните празници.

Още: Сериозен спад в броя на заразените с COVID-19, намалява и процентът на положителните проби

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Инфекционист със съвети за коклюша

Педиатър: Не може да говорим за епидемия от коклюш

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com