Доц. Георги Йорданов: Не знаем има ли починали граждани с три дози

4461
Доц. Георги Йорданов: Не знаем има ли починали граждани с три дози
Снимка: Getty Images/Guliver

България не е обобщила статистика дали има починали граждани с три дози ваксина срещу коорнавирус. Нямаме точна статистика за бустерните дози, правим анализи и като имаме данни ще ги съобщим. Това каза зам.- министър на здравеопазването доц. Георги Йорданов.

"Ваксината не е панацея. Тя не ги пази от заразяване, но заболяването протича по-леко", допълни зам.-министърът на здравеопазването.

Италиански имунолог заплашен с убийство

На един от водещите италиански експерти по имунология е осигурена полицейска защита, след като е получила куршум в писмо, заплашващо не...

През 2021 година (без да броим периода на коледно-новогодишните празници) в България няма смъртен случай с доказана причинно-следствена връзка заради ковид ваксина. Има данни пред ИАЛ за общо 9 смъртни случая - в 5 човекът е бил ваксиниран с ваксината на AstraZeneca (Vaxzevria) и 4 са ваксинирани с ваксината на Pfizer (Comirnaty), но в нито един случай връзката на смъртта с ваксината не е доказана. Това гласи официален отговор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) до Actualno.com. Освен това, има 6 случая на починали от КОВИД, като хората са се заразили между първа и втора доза ваксина. Има и 1 случай, завършил със смърт, при който разболелият се е  диагностициран в деня, в който е трябвало да му бъде поставена първа доза ваксина.

На въпрос дали може да има денонощен достъп до ваксиниране, той заяви, че може да се направи, но до момента практиката е показала, че само се харчи ресурс, защото няма достатъчно желаещи за ваксинация.

"С най-голямо внимание следим какво се случва в училищата след ваканцията, защото децата разпространяват вируса в семействата си.  Стойностите на затваряне на училищата са при 500 на 100 000 души. За съжаление, вероятно ще се премине към онлайн обучение", коментира доц. Йорданов в сутрешния блок на Нова телевизия. 

Той заяви, че към момента тестването в училищата не показва покачване на заразените деца, но посочи, че здравните власти имат съмнение за това колко качествено е този вид изследване и дали наистина се откриват случаи на коронавирус в детските колективи.

Настанените в болници с COVID отново се увеличават, над 500 души са в интензивни отделения

Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число, но се увеличи като процент. 5525 са новооткритите случаи ...

"Данните, които представи проф. Кунчев са точни. Ние сме в подножието на пика. Случаите са между 5000 - 6000 души на ден. Цифрата от 100 000 на ден е апокалиптична", заяви зам.-здравният министър.

По думите му Омикрон протича по-леко. Предвижда се да създадем допълнително още ковид зони, където ако човек е положителен - ще може да си направи всички изследвания, да си снима белия дроб, както и да получи медикаментите, които са по Здравна каса.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com