Дойче Веле: Ето на кои твърдения за маските да не вярваме

12247
Дойче Веле: Ето на кои твърдения за маските да не вярваме
Снимка: iStock/Guliver

Твърде рехава, за да задържи вируса или, напротив, способна да причини задушаване. Тези и други теории за маските продължават да витаят из медийното пространство в противоречие с тяхното носене, въпреки че са били опровергани от много учени в продължение на месеци. Дойче Веле прави кратък анализ на основните теории, станали популярни в последно време, предаде БГНЕС. Ето ги:

Причинява недостиг на кислород: НЕВЯРНО

Фалшивата идея за „хипоксия“ - недостиг на кислород - е една от най-разпространените. Някои публикации в социалните медии дори твърдят, че маските могат да убият.

Както обаче много лекари обясниха, маската не е затворена верига, тя позволява на кислорода да премине, подчертава например д-р Yves Coppieters, епидемиолог и професор по обществено здраве в Свободния университет в Брюксел.

От друга страна, това може да създаде „чувство на дискомфорт, което в същото време създава впечатление за задушаване, но е психологическо. В случай на човек в добро здраве маската не му пречи да извършва нормални ежедневни дейности, добавя той.

Хората дишат собствения си въглероден двуокис: НЕВЯРНО

Към тази идея се добавя и много популярната теория, че с нея вдишвате собствения си въглеродн двуокис. Тъй като това не е затворена верига, „почти целия издишан въздух излиза навън, обяснява Шейн Шапера, директор на програмата за белодробни заболявания в държавната болница в Торонто (Канада).

Опасност от получаване на гъбични инфекции: МНОГО РЕДКИ

Сериозните гъбични инфекции са рядкост“, обяснява Франсоаз Дромър, ръководител на отдел „Молекулярна микология“ и Националния референтен център за инвазивни и противогъбични микози към Института „Пастьор“ във Франция. При препоръчаните условия на употреба е невъзможно гъбичките да се развият вътре в маска.

За да изгние една маска, например, тя трябва да бъде оставена влажна в стая, пълна с плесен или в компост, в продължение на седмици, добавя Дромер, като напомня, че маската трябва да се сменя на всеки четири часа.

Турция въвежда задължителни маски на обществени места

Турските власти въвеждат задължително използване на маски на обществени места в цялата страна като част от борбата срещу коронавируса. ...

Тъй като човешките същества имат нормални бактерии в устата и ноздрите си, когато говорим, изхвърляме капчици слюнка и може да има гъбички и бактерии, които остават в маската, казва Даниел Пауа, професор по обществено здраве в Национален автономен университет в Мексико.

Повечето от тези агенти не причиняват болести, защото са обичайната флора на устната кухина, подчертава той.

Маските пропускат вирусите: НЕВЯРНО

Теорията, че маските пропускат вируси, защото дупките в решетката са по-големи от вирусите, също е много популярна.

Първо, размерът на вирусните частици не е от значение. Размерът на капчиците, които съдържат вируса, е от значение, а маските ги филтрират прекомерно, обяснява д-р Джулиан Лейбовиц, професор по микробна имунология в Тексаския университет A&M.

Доц. Чорбанов: Хората на протестите са без маски, но няма пик на вируса

Всеки може да види, че хората на протестите са без маски и няма пик в София. Това, което трябва да гледаме са тежко болните. Смъртностт...

От друга страна, хирургичната маска не работи като цедка, а филтрира според други физически принципи като ефекта на инерцията и електростатичното улавяне, за да спре възможно най-много капчици, дори малки, според Жан-Мишел Корти, професор по физика в университета „Сорбона“ в Париж и изследовател в лабораторията Kastler Brossel.

И маските не трябва да бъдат 100% ефективни, за да играят съществена роля в забавянето на епидемията, отбелязва вирусологът Бенджамин Нойман от Тексаския университет А&M.

Световната здравна организация (СЗО) ги счита за ефективна мярка за ограничаване на разпространението, в допълнение към физическото разстояние и измиването на ръцете. И още, когато се носят масово, тъй като носителите им се защитават взаимно.

Продължаващата употреба на маски причинява пневмония: НЕВЯРНО

Твърдение, че използването на маски може да доведе до пневмония, циркулира в социалните мрежи поне от 28 юли и е споделено повече от 1000 пъти. Експерти обясняват, че правилното използване на маски не води пряко до пневмония, но предупреждават, че лошо боравенето и мръсната маска може да доведе до белодробна инфекция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com