X
 
 

Доклад на МЗ разкрива сериозни нарушения във Фонда за лечение на деца

818 0
photo of Доклад на МЗ разкрива сериозни нарушения във Фонда за лечение на деца
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Според доклад на Министерството на здравеопазването (МЗ) има сериозни нарушения в работата на Фонда за лечение на деца.

За това алармират бивши членове на Обществения съвет към Фонда.

Част от търга за ваксини на МЗ се провали

Поради липса на доставчици Министерството на здравеопазването прекрати част от търга за доставка на ваксини за задължителния имунизаци...

В доклада се съдържа информация за подменени решения, неадекватни изисквания в новия правилник, по който Фондът трябва да работи. Това е затруднило вземането на решения за лечението на деца.

Според Красимира Величкова от Българския дарителски форум, бивш член на Обществения съвет, е имало забавяне на подадените за лечение заявления:

"На практика се потвърждават наши аргументи, с които напуснахме Обществения съвет тогава, а именно, че се подменя решение на Обществения съвет. Има системни административни нарушения, които на практика са и причина за забавяне на лечението на деца. Защо след като на пети декември този доклад е бил даден на Министерство на здравеопазването, не е сменено ръководството и това е довело до допълнителни забавяния", коментира още Величкова, цитирана от БНР.

Във връзка с нарушенията в работата на фонда, бившият директор професор Владимир Пилософ заяви:

Общественици заплашват с протести заради готвените промени във Фонда за лечение на деца

Има нужда от диалог с Министерството на здравеопазването и ако то не е готово този диалог да се случи по нормалния начин, той ще се слу...

"Аз няма от какво да се притеснявам. Правилата трябва да продължат да се променят и актуализират, защото практиката показва, че има неща, които затрудняват работата на фонда, но всякакви приказки за това, че Фондът не работел са, меко казано, преувеличени", отбеляза Пилософ.

Министерството на здравеопазването ще излезе със становище по доклада до дни.

Actualno.com припомня, че по-рано стана ясно, че Министерството на здравеопазването готви нови промени в Център "Фонд за лечение на деца", които бързо обаче притесниха граждански и пациентски организации.

Те изразиха тревога, че Фондът планира да ограничи гражданското представителство и прозрачния подход по отношение на взимането на решения за лечението на деца.

Гражданският сектор вече няма да има право на глас във Фонда за лечение на деца

Правомощията на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца ще бъдат ограничени, така че представителите на гражданския сектор като ...

Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев Общественият съвет към институцията може да взима "концептуални решения", да съветва, но не и да се намесва в определянето на това дали деца да се лекуват, или не, каквото функция изпълнявал към настоящия момент.

Причината според заместник-министъра е, че във Обществения съвет членували много неспециалисти, които нямали експертиза да взимат сложни решения за лечението на децата. По-рано и здравният министър д-р Илко Семерджиев изрази мнение, че сегашната функция на Обществения съвет не е такава, каквато трябва да бъде.

Пациентски и граждански организации заподозряха обаче план за ограничаване на прозрачността на работата на Фонда за лечение на деца. Представители на Обществения съвет коментираха, че работата му е важна, тъй като той съблюдава за ненакърняване интересите на нуждаещите се от лечение деца за сметка на интересите на определени лечебни заведения.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Мтел става А1

Мтел става А1. След 23 години на пазара, над 4 милиарда лева инвестиции и над 4,5 милиона настоящи клиенти на мобилни и фиксирани услуг...