Тихомълком се заиграват със здравето на децата?

2698
Тихомълком се заиграват със здравето на децата?
Снимка: Gettyimages.com

Министерството на здравеопазването готви нови промени в Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД), които бързо притесниха граждански и пациентски организации. Те изразиха тревога, че Фондът планира да ограничи гражданското представителство и прозрачния подход по отношение на взимането на решения за лечението на деца.

Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев Общественият съвет към институцията може да взима "концептуални решения", да съветва, но не и да се намесва в определянето на това дали деца да се лекуват, или не, каквото функция изпълнявал към настоящия момент. Причината според заместник-министъра е, че във Обществения съвет членували много неспециалисти, които нямали експертиза да взимат сложни решения за лечението на децата. По-рано и здравният министър д-р Илко Семерджиев изрази мнение, че сегашната функция на Обществения съвет не е такава, каквато трябва да бъде.

Общественици заплашват с протести заради готвените промени във Фонда за лечение на деца

Има нужда от диалог с Министерството на здравеопазването и ако то не е готово този диалог да се случи по нормалния начин, той ще се слу...

Пациентски и граждански организации заподозряха обаче план за ограничаване на прозрачността на работата на Фонда за лечение на деца, който често влиза в публичното пространство най-вече със скандали и неразбории.

Представители на Обществения съвет коментираха, че работата му е важна, тъй като той съблюдава за ненакърняване интересите на нуждаещите се от лечение деца за сметка на интересите на определени лечебни заведения.

И така ставаме свидетели на поредния пример за опит за реформа на парче, която вместо да върви по оста на целесъобразността, предизвиква настроения в една или друга посока. Освен всичко останало, тук се пипа по тънката струна на търпимостта, тъй като по отношение на Фонда за лечение на деца общественият интерес е вперил поглед, дори ако щете само заради последния случай на малкия Байрам Али, който се превърна в емблема на бюрократичните неуредици в здравеопазването.

Ето защо новото ръководство на Фонда трябва много добре да си направи сметката как ще изглежда в очите на обществото, което открай време буквално само лекува децата си, както може, като събира средства за операции, трансплантации и рехабилитации за хиляди болни малчугани. Заигравката със здравето им ще е поредното дъно, в което ще ударим, ако отговорните за лечението на нуждаещите се не си подобрят комуникацията помежду си и не спрат да се чудят има ли специалисти за даден вид лечение у нас, докато някое дете брои дните си.

Гражданският сектор вече няма да има право на глас във Фонда за лечение на деца

Правомощията на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца ще бъдат ограничени, така че представителите на гражданския сектор като ...

Едно е сигурно: работата на Фонда за лечение на деца трябва да е абсолютно прозрачна, трябва обществото да знае и държи сметка за всяка една изхарчена стотинка, трябва да изисква регулярен отчет от институцията. И нещо повече, вместо да се търсят подходи към преструктуриране на Обществения съвет на Фонда, той трябва да се разшири и да докладва непрекъснато на разбираем език на българските граждани за подхода към лечението на всяко едно дете. В противен случай отиваме към едни други подходи, неприсъщи за цивилизованите държави.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com