Доплащаме близо 45,3 млн. по мащабния проект за спешна помощ, за да го спасим

1744
Доплащаме близо 45,3 млн. по мащабния проект за спешна помощ, за да го спасим
Снимка: Министерство на здравеопазването

Не смогнахме до края на изтеклата година да довършим мащабния европейски проект за укрепване на спешната помощ в цяла България. Той се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ и е на обща стойност 163 897 815 лв. Разходите по него можеха да се осребряват до 31-ви декември, като изпълнението му започна преди пет години.

Десет дни преди да изтече крайният срок между Министерството на здравеопазването и Управляващия орган на програмата е било подписано споразумение за удължаване на срока му - до 23-ти юли 2024 г. Разходите обаче, извършени след 31-ви декември, ще са собствен принос на бенефициента. Още: МЗ с проектното предложение за модернизация на спешната помощ

Именно за дофинансиране на дейностите, които не са могли да бъдат изпълнени навреме, Министерският съвет на 20-ти декември одобри постановление, с което предоставя на здравното ведомство 45 279 000 лв. Това става ясно от отговор, който Actualno.com получи по Закона за достъп до обществена информаци от Министерството на здравеопазването.

Големият инвестиционен проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ" е с три основни компонента.

Компонент 1 е за модернизиране и подобряване на инфраструктурата в 235 обекта в спешната медицинска помощ от първи тип (извънболнична помощ). В това число влизат 27 центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в областните градове с техните 169 филиала за спешна медицинска помощ (ФСМП), с 6 изнесени екипа в общините и 33 спешни отделения в лечебни заведения с над 50% държавно участие в капитала. Включено е строителство на 84 нови сгради; реконструкция, ремонт и преустройство на 151 съществуващи; подобряване на достъпа за лица с увреждания до сградите и на прилежащото им околно пространство.

До този момент са изпълнени всички СМР в едва 9 от 27 ЦСМП – Габрово, Стара Загора, Смолян, Хасково, Пазарджик, Пловдив, Перник, кюстендил и Добрич. Още: Проблемът с поръчките за спешна помощ набъбна – ще ги възлагат без парично ограничение

Довършени са спешните отделения на 7 от 33 болници: УМБАЛ „Царица Йонна – ИСУЛ“ – София, УМБАЛ „Св. Анна“  - София, УМБАЛ – Пловдив,  МБАЛ в Габрово и в Добрич, МОБАЛ във Велико Търново и Националната кардиологична болница в София.

Факт са обновени или нови 59 от 169 филиала – в Севлиево, Дряново, Трявна, Бяла, Сливо поле, Две могили, Ветово, Стралджа, Войника, Скалица, Чирпан, Братя Даскалови, белослав, Чепеларе, Котел, Средец, Созопол, Нова Загора, Провадия, Елхово, Карнобат, Балчик, Болярово, Тенево, Костинброд, Нови искър, Летница, Долна Митрополия, Банкя Куклен, Елин Пелин, Гулянци, Костенец, Царево, Ботевград, Червен бряг, Левски, Тервел, Омуртаг, Антоново, Твърдица, Гурково, Гълъбово, Златоград, Доспат, Неделино, Рудозем, Ардино, Джебел, Крумовград, Ихтиман, Радомир, Земен, Павел баня, Казанлък, Берковица, Вършец, Брезник. Още: 240 нови линейки получават центровете за спешна помощ

„Следва да се има предвид, че изпълнението на дейностите на проекта продължи и по време на разразилата се в световен мащаб пандемия от COVID-19. Екипите на спешната медицинска помощ в страна бяха на първа линия за пациентите, нуждаещи се от лечение. Лечебните заведения в спешен порядък увеличаваха броя на леглата и осигуряваха допълнителни помещения за обособяване на Ковид зони, необходими за лечение на болни от COVID-19.  Разразилата се инфлация създаде сериозен проблем с извършването на СМР по сключените договори с изпълнителите, свързан с отказ от започване или довършване на работата, поради повишените цени на материалите и труда в строителния сектор. Предвидени СМР дейности за останалите 160 обекта са в процес на изпълнение и ще бъдат приключени през 2024 г.“, допълват от здравното министерство. Още: Започва пълната промяна на 237 обекта за спешна медицинска помощ

Компонент 2 е за модернизиране на помещенията в 237 обекта от системата за спешна медицинска помощ чрез доставка на оборудване и обзавеждане. Той е изпълнен. Доставени са централни монитори, монитори за сестрински пост, преносими комбинирани дефибрилатори с възможност за отдалечено мониториране, транспортни вентилатори, респиратори, аспиратори и др. Също така - болнични легла, стойки за инфузии, кушетки, инвалидни столове, лампи прегледни и бактерицидни, шкафове, кушетки, хладилници, негативоскопи, комплекти офталмоскопи/отоскопи, комплекти ларингоскопи, компютри, принтери и многофункционални устройства.

Компонент 3 е за покупка на нови линейки. Домомента са доставени в пълен обем линейките тип В (185 броя), тип С (95 броя) и тип В (78 броя) със задвижване 4х4 плюс медицинско оборудване – общо 358 броя от общо планираните 400. Тази процедура беше най-сложна за възлагане - с около десет опита да намерят изпълнители, с множество обжалвания, боричкания, с предлагане на дъмпингови цени и линейки откъде ли не. Още: Елементарна грешка проваля проект за милион в спешната помощ на Смолянско

В края на месец август 2023 г. се подписаха два договора за още 42 линейки. Единият от тях е за 12 броя тип B – стандартни 4x4. Вторият е за 30 линейки тип B – високопроходими.

На 20.12.2023 г. са докарани първите 5 линейки Тип B – високопроходими. Те са предоставени на спешната помощ в Банско, Самоков, Велинград, Смолян и Връбница. Останалите 37 ще бъдат осигурени до края на месец март 2024 г.

„Министерството на здравеопазването, както и всички заинтересовани страни полагат големи усилия дейностите по проекта да бъдат реализирани качествено и в срок, с цел  подобряване на достъпа до предоставяната спешна медицинска помощ на територията на цялата страна“, отбелязват още от ведомството в отговора до Actualno.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com