Две години пандемия, две години проблеми с коронавируса - погледът на завеждащ КОВИД отделение

8733
Две години пандемия, две години проблеми с коронавируса - погледът на завеждащ КОВИД отделение
Снимка: Getty Images/Guliver

Вече трета година COVID-19 е неизменно важна и нежелана тема в живота на цялата планета. Не прави изключение и България. Вече е ясно, че в страната ни се надига пета вълна на коронавируса и ситуацията изглежда многократно "дежа вю" - вълната се надига и не можем да я спрем. Защо все става така, какво ни пречи и какви са нерешените проблеми - Actualno.com разговаря с доц. Динко Вълев. Той е завеждащият COVID-отделението в Първа градска болница в София.

Доц. Вълев, трябваше ли да се вземат по-рано мерки и какви?

Това можеше да бъде направено още от самото начало. За COVID-19 се говори от преди две години. Имаше един сериозен наплив, които беше миналата година и на моменти здравната система изнемогваше.

За мен по-скоро проблемът е друг. Няма я доболничната помощ и хората остават непрегледани. Голям процент от болните се обаждат първо на личните си лекари. Те ги лекуваха по телефона. Но когато хората не се чувстват прегледани и не им се обръща достатъчно внимание, те се паникьосват и хукват към болницата. Това натоварва здравната система. Ние няма как да върнем пациент, които е болен е от COVID, има задух, сатурацията му е ниска.

Убеден съм, че ако една част от пациентите се лекуват адекватно в доболничната помощ, те няма да стигат до лечебните заведения.

Голям проблем в момента е и недостигът на белодробни специалисти.

Трябва ли да има план, при който да се действа при рязък скок на болните от COVID-19?

Нов симптом на Омикрон: посиняване на кожата, ноктите или устните

Вариантът Омикрон има малко по-различни симптоми от инфекцията с Делта. Здравни експерти от Центровете за контрол на заболяванията в С...

Да, трябва да има екшън план. Не трябва да се допуска здравната система да изпада в паника. Досега тя издържа и отговори адекватно на нуждите на населението.

COVID-инфекцията се разпространява неравномерно. Имаше области в червено, където легловата база е малка и лечебните заведения бяха пренатоварени. Затова е редно е да има такъв план и той трябва да бъде изготвено от експертния комитет към Министерството на здравеопазването.

Трябва ли да има единен протокол за лечение на COVID-19, от който да се водят всички лекари и болници? Защо още няма такъв?

Това е нещо много хубаво. В пулмологията също работим по така наречените гайдлайни (насоки). Това са препоръки. Никой не казва да работим едно към едно при всеки пациент.

COVID-19 е една многообразна болест. Тя може да протече асимптомно, с леки симптоми от страна на горните дихателни пътища или с тежки състояния, които дори са несъвместими с живота и налагащи апаратна вентилация. При всеки един пациент е много индивидуално. Затова е наложително да има такъв гайдлайн, който да бъде като ръководство, но всеки лекар да го пречупва през призмата на пациента.

България ще внася две нови лекарства срещу COVID-19

България е договорила вноса на два препарата за лечение на COVID-19, които са производство на "Pfizer" и "Merck". Това съобщи зам.-мини...

Ще издържи ли здравната система и при варианта Омикрон?

Аз съм клиницист. След празниците съм прегледал десетки хора, които са положителни. Когато пациентът дойде в кабинета, ние не знаем дали това е заразен с Делта или Омикрон варианта. Ние лекуваме пациента симптоматично.

След новогодишните празници се наблюдава пик на заразените. Това са хора в млада и средна възраст, които карат заболяването сравнително леко. Броят на хоспитализираните, по моя преценка, не е толкова голям и случаите не са толкова тежки. Повечето пациенти се лекуват амбулаторно.

Оптимист към и вярвам, че здравната система ще издържи, защото процентът на ваксинираните и преболедувалите е доста голям.

Интервю на Виолета Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване