Държавните служители на тест за емоционална интелигентност

45020
Държавните служители на тест за емоционална интелигентност
Снимка: Facebook

Служителите в държавната администрация да преминават тестове за установяване на нивото на емоционалната им интелигентност. Това е разписано в одобрената от Съвета за административна реформа методика за оценка на компетенциите на чиновниците.

Проверката ще се прави на почти всички нива в администрацията - и при назначаване, и при израстване в йерархията. С теста ще се установява способността и умението на служителите да възприемат, оценяват и управляват собствените си емоции, чувствата на другите и настроенията на цели групи от хора, пише в.Монитор.

Според психолозите точно ниската емоционална интелигентност е една от ключовите причини за трудното сработване в службата. Такива хора не можели да владеят емоциите си, нито да разбират мотивите за действията на другите.

При процеса ще се оценява поведението, а не личността чрез пряко наблюдение на работата, както и с преминаване на тестове, интервюта и референции.

Проверката на компетенциите ще става и чрез раздвижени форми - в рамките на проекти, ролеви игри, презентации, симулации, работа в групи. Ще се изискват и „документи за постижения" в сегашната и предишни служби, като портфолио и примери от работата. Чиновниците, както и кандидатите да се влеят в държавната администрация ще попълват и въпросници за мотивацията и ценностите им, както и себеоценка за собствената им работа.

Доказателства за компетенциите на служителите ще се изискват и от трети страни - техни колеги и шефове, както и ръководители при преминати обучения. Сред критериите за оценка на чиновниците е и доколко те ориентират работата си с фокус към обслужваните от съответната администрация граждани.

Емоционалната интелигентност - как да я използваме?

Нашите емоции, това благословия ли е или нещо пречещо в живота? Съвременните учени считат, че не е нито едното нито другото. Емоциите с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com